Vleessjoemelaar Jan F. opgepakt in Spanje, moet nog twee jaar de cel in

31 juli 2019 om 15:47
nl
Vleeshandelaar Jan F. uit Breda is opgepakt in Spanje, op verzoek van Frankrijk. Hij moet daar nog een gevangenisstraf van twee jaar uitzitten. De man werd in april veroordeeld voor gesjoemel met paardenvlees, dat hij verkocht als rundvlees.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De Bredanaar werd gearresteerd in Calpe, meldt de Spaanse marechaussee Guardia Civil. Dat ligt in de buurt van Benidorm. Hij is overgedragen aan het gerechtshof in Madrid. De rechters daar beslissen of hij wordt overgedragen aan Frankrijk of niet.

Paardenvlees in hamburgers en lasagne
F. was als handelaar betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt. Dit was in 2013 een groot schandaal in heel Europa.

Het kwam naar buiten toen in Ierland hamburgers met paardenvlees werden ontdekt, terwijl hier volgens de verpakking alleen rundvlees in had mogen zitten. Ook in Frankrijk bleek dat er in lasagne paardenvlees zat, terwijl de consument dacht dat het om rundvlees ging.

2,6 miljoen euro terugbetalen
De man is geen onbekende als het gaat om rechtszaken over vleesfraude. In 2016 moest hij van de Nederlandse rechter 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de Staat, omdat hij ten onrechte winst had gemaakt door paardenvlees als rundvlees te verkopen.

In een eerdere zaak kreeg hij al negen maanden gevangenisstraf. F. was bij de laatste rechtszaak in Parijs niet aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.