Video

Winnaar Zunderts bloemencorso bouwt dit jaar géén wagen

4 augustus 2019 om 10:40
nl
Alle twintig buurtschappen zijn in Zundert druk aan het bouwen aan de corsowagen voor het komend bloemencorso. Op één buurtschap na: de winnaar van vorig jaar, buurtschap ’t Stuk doet het dit jaar heel anders. “We bouwen géén wagen, maar een corsocreatie”, zegt Johan Raats met een stalen gezicht. “Die corsocreatie bestaat uit 96 soldaten van het Chinese terracottaleger die straks door de straten van Zundert marcheren.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Over het dwarse ontwerp van buurtschap ’t Stuk wordt in Zundert volop gesproken. “De reacties variëren enorm”, aldus Raats. “Het varieert van 'leuk, ze doen weer iets vernieuwends' tot en met 'ze hebben geen wagen dus dan moeten ze maar gediskwalificeerd worden'.”

Geen corsowagen, maar terracottasoldaten uit China
In elke terracottasoldaat die straks door de straten van Zundert marcheert, zit een sjouwer annex figurant. Om de terracottasoldaat van circa 15 kilo te kunnen dragen wordt voor iedereen een op maat gemaakt harnas gemaakt. “Door het harnas wordt het gewicht verdeeld en rust de 10 tot 15 kilo op de heupen en de schouders”, vertelt Jorn Snepvangers die in de corsotent zijn harnas krijgt aangemeten. “Dat maakt het dragen comfortabeler en zo is het parcours van meer dan 5 kilometer vol te houden.”

Verantwoord: ja of nee?
Het buurtschap heeft zelfs een arts en een fysiotherapeut laten kijken of het verantwoord is om bijna honderd man/vrouw een parcours van vijf kilometer te laten lopen met op de schouders een met dahlia’s beklede pop van bijna 15 kilo. “Daar hebben ze op ons verzoek naar gekeken en hebben er zelfs berekeningen op losgelaten”, aldus Johan Raats. “De uitkomst is dat een gezond iemand van minimaal 60 kilo en van een bepaalde lengte dit verantwoord moet kunnen volbrengen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.