Video

Bever houdt zorgcentrum Boxmeer gevangen: onbereikbaar voor hulpdiensten en vrachtwagens

5 augustus 2019 om 19:50
nl
Bevers graven natuurlijk waar ze maar willen. Dat dit soms tot enorme overlast kan leiden, blijkt wel in Boxmeer. Daar hebben bevers grond weggegraven bij de brug die leidt naar woon-zorgcentrum Sint Anna bij het kasteel van het dorp. Hierdoor kunnen vrachtwagens het zorgcentrum niet meer goed bevoorraden.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het probleem speelt al zeker sinds maart van dit jaar. Omdat de bevers een burcht, een enorm gangenstelsel, gegraven hebben in het talud onder de brug kan het wegdek instorten. Uit voorzorg mogen er absoluut geen vrachtwagens meer overheen rijden. “Het is de enige toegangsweg naar de instelling”, legt Kees Swaanen van Erfgoed Julie Postel uit.

180 ouderen
Het zorgcentrum ligt op het terrein van de Zusters van Julie Postel. “Hier wonen 180 ouderen die voorzien moeten worden van eten, drinken en verzorging. Maar ik maak me vooral zorgen om de veiligheid. Stel dat er brand uitbreekt, dan weet ik niet of de brandweer eroverheen kan.”

Leveranciers moeten nu lossen voor de brug zoals je in de video hieronder kan zien. De tekst gaat verder onder de video.

Beschermde diersoort
De beverfamilie mag niet bejaagd worden. “Het is een beschermde diersoort. Maar wat mij betreft is het belang van de bewoners toch groter dan dat van de bevers.” De bevers hadden geen betere plek uit kunnen kiezen, want honderd meter verderop aan de Limburgse kant van de Maas, mogen de dieren wel afgeschoten worden. Swaanen: “We vragen daar nu ontheffing voor aan. Maar het duurt allemaal wat lang.”

Reactie gemeente en provincie
De gemeente laat via een woordvoerster weten dat ze in praktische zin geen rol speelt: het is particulier terrein en de provincie gaat over de Flora- en faunawet. Bij haar is bovendien via bijvoorbeeld de brandweer (nog) niet gemeld dat er een probleem zou zijn met de bereikbaarheid voor hulpdiensten.

De brandweer werd via onder meer Omroep Brabant op de hoogte gebracht van de situatie bij het Kasteel. Er volgt overleg met de gemeente over wat er nu zou moeten gebeuren mochten er zich calamiteiten voordoen.


De provincie meldt desgevraagd dat het probleem vanaf maart bij haar bekend is, dat er een goed contact is met de heer Swaanen, maar ook dat er officieel nog geen ontheffing is aangevraagd bij de Faunabeheereenheid Noord-Brabant. Ook is volgens een ecoloog vastgesteld dat de bever geen burcht, maar een gat heeft gegraven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.