Video

Uitklapbare toren van TU/e moet festivals voorzien van schone energie

5 augustus 2019 om 20:19
nl
Hij lijkt wel een beetje op een kunstwerk, maar er zit veel meer in verstopt dan je op het eerste oog zou denken. De GEM-Tower van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een uitklapbare toren met een windmolen en zonnepanelen, die binnenkort ingezet wordt om festivals van duurzame energie te voorzien.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De uitvinding van de TU/e is in een dagje op te bouwen en is een alternatief voor de vervuilende diesel die op festivals gebruikt wordt. “Aggregaten maken herrie en zijn milieuonvriendelijk”, vertelt Faas Moonen van de TU/e.

'Tien minuten geen stroom is paniek'
Moonen legt uit waarom het zo’n belangrijke uitvinding is: “We moeten elk moment van de dag stroom aan een festival kunnen leveren. Als er tien minuten geen stroom is, is er paniek.”

Bij de GEM-Tower wordt de energie opgevangen in een enorme batterij. Hieronder kan je zien hoe het werkt. De tekst gaat verder onder de video.

Storm en noodweer
De GEM-Tower is helemaal festival-proof. Hij is namelijk in een windtunnel getest op storm en noodweer. Eind volgende week wordt het 'gevaarte' voor het eerst écht getest op Pukkelpop, het festival in het Belgische Hasselt.

Helaas heeft een groot festival aan één toren niet genoeg, maar wie weet zien we in de toekomst op elk festival een paar van die Eindhovense GEM-Towers staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.