Boer mag niet van 3000 naar 6000 geiten, gemeente Baarle-Nassau op de vingers getikt

7 augustus 2019 om 15:12
nl
De gemeente Baarle-Nassau mag geen vergunning geven voor de bouw van een grote geitenstal aan het Klein-Bedaf in het dorp. Dat zegt de Raad van State woensdag in een uitspraak. De gemeente had de vergunning verleend voor een geitenstal met 6000 melkgeiten. Een verdubbeling van het aantal dieren. Provincie, omwonenden en milieuorganisaties waren tegen de vergunning in beroep gegaan.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De komst van de grote geitenstal staat lijnrecht tegenover de geitenstop die de provincie in 2017 invoerde. Omdat de vergunning voor de uitbreiding van de stal al in 2016 aangevraagd was, vond de gemeente Baarle-Nassau dat de veehouder niet de dupe mocht worden van steeds veranderend overheidsbeleid.

Omwonenden
De Raad van State is het daar niet mee eens en zegt dat de gemeente opnieuw naar de vergunning moet kijken, met in het achterhoofd het strengere veehouderijbeleid van de provincie.

Niet alleen de provincie Noord-Brabant ging in beroep tegen de vergunning, maar ook omwonenden en milieuorganisaties. Zij hebben dus gelijk gekregen van de Raad van State. De gemeente Baarle-Nassau moet de vergunningaanvraag opnieuw bekijken. Een woordvoerder zegt dat ze de uitspraak eerst goed bestuderen om te bepalen wat hen te doen staat. De eigenaar van de geitenhouderij wil niet reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.