Autodieven steeds gehaaider: dak van BMW opengeknipt

8 augustus 2019 om 20:10
Omroep Brabant
Via het dak schakelden de autodieven het beveiligingssysteem uit.
Omroep Brabant
Via het dak schakelden de autodieven het beveiligingssysteem uit.
1/2 Via het dak schakelden de autodieven het beveiligingssysteem uit.
Airbags, navigatiesystemen en zelfs sturen: autodieven hebben het vaak gemunt op onderdelen uit dure auto's. Om die onderdelen in handen te krijgen, worden de criminelen steeds gehaaider. Desiree Kil uit Oisterwijk kan er over meepraten. "Mijn man is er vanochtend een aantal keer langs gelopen en had het niet eens gezien." Dieven slaan op steeds meer plekken in onze provincie toe met een nieuwe manier van inbreken.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Niet de schade aan de auto, maar een opstapje dat de dieven gebruikten, viel Desiree donderdagochtend op. "Ik keek richting de auto en zag dat een stuk van het dak omhoog stond." Ze dacht in eerste instantie dat de lamp gevallen was, maar toen ze naar de auto liep, werd het al snel duidelijk.

"Ik zag dat het dak als een conservenblikje opengeknipt was. Het volgende dat ik zag was een gat in het raam." Toen pas besefte de Oisterwijkse dat er ingebroken was. Het dashboard lag netjes op de achterbank, het navigatiesysteem en het stuur waren verdwenen.

Razendsnel
Bij autodemontagebedrijf H. de Kok uit Tilburg weten ze wel hoe de dieven hun slag sloegen. In nog geen minuut tijd beitelt automonteur Henri van Ekeris een deel van het dak open. Professionele dieven hebben vaak nog betere en stille apparatuur. "Hierdoor kan de dief snel bij de bedrading komen en het alarmsysteem uitschakelen, daarna heeft hij vrij spel en kan hij doen met de auto wat hij wil."

Veilig op de oprit
Desiree's zoon, die op vakantie was, dacht dat zijn auto bij zijn ouders veiliger stond dan in zijn drukke straat in Rotterdam. De manier waarop de dieven de auto leegroofden is al brutaal, maar Desiree dacht dat ze haar oprit genoeg beveiligd had. Het hek was op slot en de verlichting stond aan. "Ze hebben eerst het licht onklaar gemaakt zodat ze veilig konden opereren."

De auto stond ook nog eens onder haar slaapkamerraam en het raam stond 's nachts open. Ze verbaast zich erover dat ze niets gemerkt heeft. "Het is bizar, eerst denk je hoe kan dat nu. Je waant die auto hier veilig."

Professionals
Dat de criminelen precies wisten waar ze mee bezig waren, is duidelijk. Ook bij BMW Dealer Renova is de manier van inbreken bekend. "Alles is te kraken. Bij iedere auto kom je er wel in. Blijkbaar wisten de inbrekers waar het alarmsysteem zit en wisten ze hoe ze het moesten uitschakelen."

Wachten op privacy instellingen...