Verstandelijk beperkt, maar voor één avond voelen ze zich keizerlijk: 'Iedereen zwaaide naar ons'

8 augustus 2019 om 22:59
Omroep Brabant
Er reden ook motoren mee in de galarit
Omroep Brabant
Saskia voelde zich de Koningin van de Gala
1/2 Er reden ook motoren mee in de galarit
In hun allermooiste kleren en gespannen tot in hun grote teen stapten tientallen mensen met een beperking donderdag in een glimmende old-timer. Ze waren de sterren in een galarit, georganiseerd door de vader van één van hen. Die had het afgekeken van alle eindexamengala's voor scholieren. "Onze zoon John is 31 jaar en zal vanwege zijn verstandelijke beperking nooit zo'n soort gala meemaken", zegt Jacky Plantaz. "Hier beleeft hij de avond van zijn leven."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door

John zat er prinsheerlijk bij in de 43 jaar oude Rolls Royce. "Ik vond het superleuk", zegt hij als hij na de rondrit bij de rode loper is. "Er stonden wel 200 mensen naar ons te zwaaien." Wat hem betreft, is de rit voor herhaling vatbaar. Hij voelde zich niet alleen koning, nee. "Ik voel me als een keizer!"

'Ik sta hier echt met kippenvel'
"Hij had graag zijn vriendin meegenomen, maar die kon helaas niet", zegt Jacky. Glunderend ziet hij de stoet aan zich voorbij trekken. "Ik dacht aanvankelijk dat er misschien vijftien oldtimers mee zouden doen, we gokten op hooguit twintig. Maar ik denk dat er inmiddels wel 55 mooie oldtimers meerijden. Ik sta hier echt met kippenvel."

Wachten op privacy instellingen...

 

Thema van de avond was rock 'n roll en dus liepen er heel wat vrouwen in fleurige jurken en mannen met hoge kuiven rond. "Wij geven rock 'n roll dansles, bij mij loopt er zelfs wat rock 'n roll door de aderen", zegt Jacky lachend. Een mooie avond moest het worden. Met mooie mensen in mooie auto's.

 

Wachten op privacy instellingen...

Koningin van de gala
Saskia had als een ware prinses niet alleen een prachtige lange zwarte jurk aan met lange handschoenen, maar ook een diadeem op haar hoofd. Vooraf voelde ze zich dan ook net een prinses , maar na een tocht waarin ze door 'behoorlijk veel' mensen was toegezwaaid, voelde ze zich meer dan dat. "Ik ben de koningin van het gala."

Voor Mieke was het dubbel feest: "Ik ben zondag jarig, dan word ik 53. Dus dit is een heel mooi verjaardagscadeau." Mieke mocht meerijden in een open Mustang. Supergaaf vond ze het. "En ook heel gezellig."

Volgend jaar weer
Ruffet zit glunderend voorin een Opel uit 1960. Net als de andere deelnemers heeft hij een roze roos op zijn revers. "Het is heel cool", zegt hij. Als het volgend jaar weer wordt georganiseerd, weet hij zeker dat hij opnieuw van de partij zal zijn. Voor Jacky is het inmiddels geen vraag meer of de speciale galarit volgend jaar op herhaling gaat. Het succes van de avond smaakt naar meer. "Het is zeker de bedoeling om het volgend jaar weer te organiseren."

Wachten op privacy instellingen...