Video

'Een ontiegelijke knal', buurtbewoners schrikken wakker van plofkraak in Waalwijk

9 augustus 2019 om 07:09
nl
Rond halfvier donderdagnacht werd de omgeving van de Doctor Ringersstraat in Waalwijk opgeschrikt door een enorme knal. “Mijn vrouw en ik zaten rechtop in bed. Ik hoor de dreun nog in mijn oren”, zegt een van de omwonenden die liever anoniem blijft. “Na de knal bleef het even stil. De politie was namelijk zonder sirenes op de melding afgekomen. Vervolgens hoorde ik een helikopter en toen ben ik buiten gaan kijken.”
Geschreven door

Buiten zag de buurtbewoner de enorme ravage die de daders van de plofkraak op de geldautomaat van ABN AMRO hadden achtergelaten. “De hele gevel ligt eruit. Er is gewoon een gat ingeslagen. Dat gebouw mag als verloren beschouwd worden. Het bedrijf dat in het pand zit mag op zoek naar een nieuw pand. Dit is echt niet meer te redden.”

 

Commotie
Door alle commotie kon de buurtbewoner de slaap niet meer vatten. “Dan spoor je toch niet als je in een woonwijk dit soort dingen doet. Midden in een woonwijk, waar gaat dit over. Het had veel erger kunnen aflopen”, benadrukt de buurtbewoner. Veel schade hebben de omwonenden volgens hem gelukkig niet opgelopen. “Bij één huis zou door de kracht van de explosie achter de rolluiken een ruit naar binnen zijn gedrukt.” Zelf heeft hij niet gezien, maar in de buurt gaat het verhaal dat de daders ‘geld hebben buitgemaakt’. “Ik hoop dat ze gauw opgepakt worden.”

Schrik
Een vrouw vertelt tegen een verslaggeefster van Omroep Brabant dat er kort na elkaar twee knallen waren te horen. “Na de eerste knal hoorde ik de daders lachen. Vrij snel volgende een tweede knal. Het duurde wel een halfuur voordat de politie er was. Waarom sluiten ze ’s avonds de automaat niet af met rolluiken?” Veel buurtbewoners hebben de scooter horen wegrijden. Een van hen rende een stukje achter de daders aan. “Iemand riep hem terug vanuit een slaapkamerraam: ‘het is te gevaarlijk’,” vertelt een vrouw. “Ik voel de klap nog op de borst. De schrik zit er nog goed in. De hond lag te shaken, hij blafte niet eens.”

In het gebouw huurt het bedrijf Resin Solutions sinds januari van dit jaar een ruimte. Eigenaar Sander van Woensel mag vanwege de veiligheid voorlopig niet werken in zijn kantoor. Precies vandaag zou hij met vakantie gaan. "Ik heb betere ochtenden gehad dan deze. Maar ik denk de meeste spullen te kunnen redden", is alles wat hij kwijt wil.

Niets ontziend
"Niets ontziend", typeert Geert van der Varst, woordvoerder van ABN AMRO, de actie van de plofkrakers. "De omwonenden zijn waarschijnlijk enorm geschrokken. Die hebben tegen het plafond gezeten van de schrik. Criminelen deinzen nergens voor terug." Zoals gebruikelijk doet de bank geen uitspraken over een mogelijke buit.

Of de geldautomaat ook terugkeert, is nog onduidelijk. "Dat hangt van veel factoren af. Onder meer of de automaat nog veel wordt gebruikt. Of een geldautomaat wel of niet blijft, hangt niet alleen van ABN AMRO af. Dat overleggen we onder meer met ING, RABO en de bewoners zelf. Er moeten in het gebied wel voldoende mogelijkheden blijven om geld op te nemen."

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone