Meer mensen in Zuid-Nederland overleden tijdens extreme hittegolf in juli

9 augustus 2019 om 10:47
nl
De hittegolf die Nederland van 22 tot en met 27 juli teisterde, was extreem. Vrijdag maakte het CBS bekend dat er in die periode bijna vierhonderd mensen meer zijn overleden in Nederland door de hitte. Hoeveel dat er precies zijn in Zuid-Nederland is nog niet bekend.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De hittegolf in juli was kort maar zeer heftig en met de hoogst gemeten temperaturen ooit in Nederland. De warmste dag was donderdag 25 juli met een temperatuur van 40,7 graden in Gilze-Rijen.

Van de 716 mensen die in die extreem warme week zijn overleden in Brabant en Limburg, waren 415 mensen 80 jaar en ouder. Het sterftecijfer ligt hoger dan in een normale zomerweek, maar lager dan tijdens de hittegolf in 2006. Overigens is niet aan te tonen dat de mensen daadwerkelijk zijn overleden door de hoge temperaturen in juli. In een normale week sterven ongeveer 556 mensen in Zuid-Nederland, aldus het CBS.

Minder hittedoden dankzij hitteplannen
Marjolijn Jaarsma van het CBS legt uit waarom de cijfers van 2019 lager zijn die van 2006: "Sinds de hittegolf in 2006 is er veel verbeterd en veranderd. We zijn ons meer bewust van wat die warmte met ons, en met name met ouderen, doet. Sindsdien werken we met hitteplannen en hitteprotocollen. Dit in combinatie met een hoger bewustzijn, heeft aantoonbaar zijn invloed op het sterftecijfer."

Wachten op privacy instellingen...

De exacte cijfers voor onze provincie zijn helaas nog niet bekend. "Ik verwacht dat we die pas begin volgend jaar hebben, als de jaarcijfers bekend worden gemaakt. Dat duurt dus nog eventjes."

Tijdens de hittegolf in juli overleden in Nederland 2964 mensen. Dat zijn er bijna 400 mensen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.