Jeroen Bosch Ziekenhuis verwisselt laboratoriumuitslagen van 62 patiënten

9 augustus 2019 om 13:10
nl
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn de laboratoriumuitslagen van 62 patiënten verwisseld. Het gaat om een test die al in januari werd uitgevoerd. De fout kwam pas in augustus aan het licht tijdens een behandelingscontrole. Dat maakte het ziekenhuis vrijdag zelf bekend op de website.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Alle 62 patiënten werden in januari via hun behandelend arts getest op de maagbacterie Helicobacter pylori, een bacterie die maagklachten kan veroorzaken. Nadat duidelijk werd dat de labuitslagen waren verwisseld, zijn alle 62 patiënten opnieuw gecontroleerd en opnieuw getest.

23 patiënten verder onderzocht
Hieruit blijkt dat bij 39 patiënten de verwisseling van de uitslagen niet van invloed is geweest op de conclusie die in januari al werd getrokken naar aanleiding van de test. Bij 23 patiënten is dat echter wel het geval. Bij deze mensen wordt nu onderzocht en bekeken of dit gevolgen heeft (gehad) voor hun behandeling. De oorzaak van de verwisseling zou een combinatie zijn van een menselijke en een technische fout, zo meldt het ziekenhuis op de website.

Het ziekenhuis heeft de vergissing gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo wordt door woordvoerster Margreet Fernhout van de inspectie bevestigd. "Ook moet het ziekenhuis de patiënten informeren en zelf een calamiteitenonderzoek instellen. De resultaten van dit onderzoek worden naar de inspectie gestuurd en wij gaan die beoordelen. Wanneer dat rapport bij ons moet zijn ingeleverd, weet ik zo niet. Daar zijn wettelijk vastgelegde termijnen voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.