Video

Lore (18) moest kiezen: vluchten met haar moeder en broer of bij haar gewonde vader blijven

11 augustus 2019 om 13:50
nl
Lore is nog maar negen als ze met haar ouders en broer vanuit Duitsland naar Tilburg vlucht. Ze denken in Brabant veilig te zijn. Maar als de oorlog ook hier uitbreekt, is het gezin Samson in Tilburg net zo erg in gevaar.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

In 1941 komen in Nederland de eerste anti-Joodse maatregelen. Het heeft een grote impact op Lores leven. Zo mag ze niet meer naar school. Toch hoeft ze niet veel van de lessen te missen. Haar klasgenoten brengen haar huiswerk thuis. Twee keer in de week komt de wiskundeleraar langs om met Lore sommen te oefenen.

Lore wil koste wat kost haar eindexamen doen. Haar ouders krijgen het voor elkaar dispensatie te regelen. Dat haar vader had in de Eerste Wereldoorlog een hele hoge onderscheiding, het IJzeren Kruis, had gekregen, maakt indruk en zorgt ervoor dat Lore examen kan doen.

Bij vader of moeder?
In de loop van 1942 wordt het steeds gevaarlijker voor het gezin Samson. De eerste Joden worden uit Tilburg weggevoerd. In het voorjaar 1943 wordt de situatie voor de familie Samson onhoudbaar en duikt het gezin onder.

Een paar maanden later is er een inval. Moeder en zoon Samson rennen heel hard weg. Lore, die dan 18 jaar oud is, staat voor de lastige keuze: met haar moeder en broer meegaan of bij haar vader blijven? Haar vader heeft een oorlogswond en kan niet goed bewegen. Lore kiest ervoor om bij hem te blijven.

Lore en haar vader worden gearresteerd en naar de gevangenis in Den Bosch gebracht. Opnieuw helpt de onderscheiding van haar vader en pas eind '43 worden ze naar kamp Westerbork gebracht. Van daaruit worden ze naar het concentratiekamp in Theresienstadt vervoerd, waar geregeld transporten vertrekken naar Auschwitz, waar Joden worden vergast.

Weer samen
Maar gelukkig maken Lore en haar vader nog mee dat het kamp Theresienstadt in 1945 wordt bevrijd. Ze beginnen dan aan de lange reis terug naar Brabant. Weken later komen ze in Eindhoven, in het veemgebouw. Dat is de plek waar alle ontheemden, slachtoffers uit concentratiekampen en mannen uit de Arbeitseinsatz terechtkomen. Daarvandaan reizen de mensen verder naar huis. Voor zover dat er nog is.

In het veemgebouw vindt Lore haar broer en haar moeder terug. Het gezin Samson heeft de oorlog overleefd en met zijn vieren gaan ze terug naar hun huis in Tilburg.

Brabant Remembers
Brabant staat uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Brabant Remembers doet dat aan de hand van 75 bijzondere verhalen van Brabanders over de impact van de oorlog op hun leven. Elke zondag is er op Omroep Brabant tv om 12.39 uur een bijzonder portret te zien. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald.

De uitgebreide verhalen zijn ook te lezen op de site van Brabant Remembers. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.