Barbara (61) leefde al twee weken op een bankje, nu wordt onderdak voor haar gezocht

14 augustus 2019 om 16:30
Barbara leeft op een bankje.
Barbara leeft op een bankje.
De 61-jarige Barbara die al bijna twee weken op een bankje in een plantsoen in Woensel-West in Eindhoven woonde gaat weg. Haar tentje en spullen worden opgeruimd door de gemeente. Waar de vrouw precies naar toe gaat, is nog onduidelijk. Haar curator Sikke van Meer laat weten dat woensdagavond naar onderdak voor de vrouw wordt gezocht. Volgens omstanders zou ze naar een ziekenhuis zijn gebracht.
Profielfoto van Peer van den Heuvel
Geschreven door

Barbara is 61 en is uit haar huis gezet, omdat ze dat helemaal vervuilde. Het was geen houdbare situatie meer, vertelt een buurtbewoner. “Het huis was al drie keer ontsmet.” De vrouw was al wel vervangende opvangplekken aangeboden, maar dan mocht ze haar hondjes niet meenemen.

Dinsdag zette een ex-dakloze een tent over het bankje heen. En Berrie Aarts die mobiele toiletten verhuurt, had er één bij het bankje neergezet. "Ik vind dat die mevrouw geholpen moet worden", zei hij. ”Als het niet mag haal ik hem wel weg. Maar het zal toch wel mogen?”

Volgens Barbara moest ze het huis uit omdat het brandgevaarlijk was, maar schoorvoetend gaf ze toe dat ze er niet meer aan toekwam om haar huis goed schoon te houden. Haar man is inmiddels overleden. “Toen hij in het ziekenhuis kwam, moest ik vaak bij hem op bezoek en dan ook nog de hondjes uitlaten. Dan schiet het er bij in.”

'Meteen ruzie'
Barbara kreeg eerder opvang aangeboden in een zorghotel voor daklozen. "Maar daar kreeg ik meteen ruzie”, zei ze, “want ik mocht mijn hondjes niet meenemen. Ik wil alles accepteren”, vertelde ze huilend. "Huishoudelijke hulp, persoonlijke hulp, ik wil het allemaal. Het enige wat ik vraag is een plek voor mij en mijn twee hondjes. Dat we met zijn drieën samen kunnen blijven."

In de buurt werd verschillend gereageerd. Er kwamen mensen eten brengen, maar anderen zagen haar liever gaan dan komen. “Er ontstaan twee kampen in de buurt", zei Koen van Rooij. “Zijn aanwezigheid bij de tent riep de woede op van Barbara. “Ga toch weg.”

'Maar één uitweg'
Ook Barbara hoopte op een snelle oplossing: “Anders zie ik maar één uitweg, mezelf van kant maken.”

Een aantal politieke partijen heeft al vragen gesteld over de situatie van de Eindhovense vrouw. Het probleem was dat ze aangeboden hulp afwijst en er zelf voor koos op het bankje te zitten. Ze was geen gevaar voor anderen en is bij haar volle verstand. Ze kon niet gedwongen opgenomen worden. De spullen van Barbara zijn nu toch weggehaald, omdat volgens de gemeente de 'openbare ruimte veilig en leefbaar' gehouden moet worden.

Bekijk de video van het opruimen van de tent van Barbara:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...