Denktank onderzoekt handelsmogelijkheden tussen China en Brabant

22 augustus 2019 om 15:20
nl
Het Mercator Instituut voor China Studies in Berlijn onderzoekt welke kansen en risico’s er zijn voor Brabantse bedrijven die handel willen drijven met China. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Noord-Brabant. MERICS is een internationaal gerenommeerde denktank die wordt geleid door de Nederlandse Chinaspecialist Frank Pieke.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De provincie Brabant heeft een economische band met de Chinese provincie Jiangsu. Regelmatig gaan handelsdelegaties bij elkaar op bezoek. China is een economische grootmacht die bovendien steeds belangrijker wordt waardoor het logisch is dat de handelscontacten zullen toenemen.

Rendabele verantwoorde handel
De provincie wil graag dat Brabantse bedrijven op een rendabele en verantwoorde manier handel drijven met de Chinezen.

“Wij willen daarom weten op welke manier dat nu gebeurt en ook willen we weten welke invloed China daarbij uitoefent”, aldus een woordvoerster van de provincie.

Brabant kent de verhalen dat Chinese bedrijven verdacht worden van spionage. Overigens is dat niet de hoofdreden van het onderzoek door MERICS. “Maar wij zijn natuurlijk niet naïef”, aldus de woordvoerster.

Het onderzoek moet ertoe leiden dat de provincie en Brabantse bedrijven een beter beeld krijgen van de kansen en de risico’s die er kleven aan handel met China. Die kennis kan dan in de toekomst meegenomen worden tijdens een volgende handelsmissie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.