Video

Bossche fotograaf laat Q-koortspatiënten poseren voor de camera: 'Ik geef ze een gezicht'

24 augustus 2019 om 09:00
nl
"Ik moet accepteren dat ik het leven moet leiden van een bejaarde vrouw om het draaglijk te houden. Maar daar moet je wel veel voor inleveren." Caroline van Kessel (44) heeft sinds tien jaar Q-koorts. Zij poseerde, net als dertien andere patiënten, voor de camera van de Bossche fotograaf Maikel Samuels.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Samuels is een beroepsfotograaf, die zo nu en dan een project uitkiest dat volgens hem maatschappelijk relevant is. Na eerdere (bekroonde) series over onder andere de milieu- en de vluchtelingenproblematiek, heeft hij zich nu gericht op de gevolgen van Q-koorts.

'Dit zijn de mensen die het is overkomen'
"Ik ben in contact gekomen met veertien Q-koortspatiënten en met deze reeks wil ik de patiënten letterlijk een gezicht geven. Vaak gaat het bij Q-koorts over ministeries, schadevergoedingen en beelden van geiten. Maar dit zijn de mensen die het is overkomen en die er allemaal op hun eigen manier mee verder moeten", vertelt hij.

Jong en oud, man en vrouw. Je komt ze tegen in de fotoreeks van Samuels. Mooie foto's, waarbij je vaak niet direct ziet dat de geportretteerde iets onder de leden heeft.

Samuels: "De portretten zijn inderdaad niet per definitie foto's van zichtbaar zieke mensen. Maar dat is wat ik van hen ook vaak hoorde. De meeste patiënten hebben weinig weerstand en peppen zich echt op als ze ergens aanwezig moeten zijn. De schaduwkant is dat ze daarna vaak dagenlang, thuis, uitgeteld liggen vanwege die inspanning."

Zwangerschap noodgedwongen afbreken
Caroline van Kessel uit Den Bosch kan daarover meepraten. Zij was zwanger toen zij Q-koorts kreeg. Daardoor moest ze de zwangerschap afbreken en sindsdien leeft zij, noodgedwongen, een ander leven.

"Ik probeer er het beste van te maken en wissel goede periodes af met slechte. Je tijd is minder geworden door je afgenomen energie. Het is schipperen met de goede momenten dat je wel energie hebt.

'Er wordt licht geschenen op ons'
Van Kessel is blij met de extra aandacht die er met deze portrettenreeks voor Q-koortspatiënten is. "Dat betekent heel veel voor mij. Ik vind het fantastisch dat mensen zich ermee bezig houden, zonder dat ze er zelf aan lijden. Dat er toch weer licht wordt geschenen op iets wat voor zoveel mensen zoveel impact heeft, is heel belangrijk."

Maikel Samuels hoopt dat zijn werk door meer mensen gezien wordt en is onder meer in overleg met de provincie om de expositie in het provinciehuis en wellicht ook op meer plekken in Brabant te kunnen laten zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!