Tilburgse kunstenaar ontwerpt herdenkingsmunt Tweede Wereldoorlog

23 augustus 2019 om 21:48
nl
Een waar kunstwerk kun je de nieuwe herdenkingsmunt van de Koninklijke Nederlandse Munt wel noemen. De Tilburgse kunstenaar Tim Breukers ontwierp de herdenkingsmunt ter herinnering van 75 jaar Operatie Market Garden. Die naam zal niet iedereen iets zeggen, maar de slag om Arnhem waarschijnlijk wel. Duizenden parachutisten werden in 1944 in Brabant en Gelderland gedropt om belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren in te nemen. Het was een operatie met veel tegenslagen maar bij de verovering van de brug over de Rijn bij Arnhem ging het écht goed mis.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Op de munt zie je behalve het profiel van koning Willem-Alexander, ook nog een brug en een parachute. Wie goed kijkt, ziet dat het lijkt alsof de munt geborduurd is. Elk steekje kun je met het blote oog zien en met je vingers voelen. En dat was precies de bedoeling. "Ik wilde iets tastbaars maken", vertelt Tim. "Ik heb er niet als grafisch ontwerper naar gekeken, maar als kunstenaar."

Badges
Het ontwerp van de Tilburger was de beste van alle inzendingen. "Het was een wedstrijd en uiteindelijk is mijn ontwerp het geworden." Het ontwerp van de munt had de kunstenaar vrij snel bedacht. Ik was in het Airborne Museum in Oosterbeek en daar zag ik veel geborduurde badges van militairen. Die badges waren prachtig. Het is een herdenkingsteken en wakkert het groepsgevoel aan." Zo kwam Tim op het idee. Er was wel een klein probleempje: Hij kon niet borduren.

"Ik heb wel zelf met naald en draad wat proefjes gedaan, maar uiteindelijk was er gewoon een borduurmachine. Die doen dat hartstikke snel en strak." En die machines kunnen verschillende steken maken. Zo is de parachute in de satijnsteek geborduurd en koning Willem-Alexander bestaat voornamelijk uit de stapsteek.

Op 21 september is tijdens een van de herdenkingen van Operatie Market Garden de eerste ceremoniële muntslag. De Britse oorlogsveteraan Les Fuller van het derde Bataljon Parachute Regiment zal het eerste exemplaar slaan. Hij sprong in 1944 met zijn parachute uit het vliegtuig en landde veilig op de grond. Hij overleefde de oorlog, maar raakte wel zijn rechterarm kwijt en zat ook nog enige tijd gevangen in een kamp.

Hongerwinter
Operatie Market Garden was de grootste militaire operatie in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Hij begon op 17 september 1944 toen massaal geallieerde parachutisten werden gedropt bij onder meer Son, St. Oedenrode, Veghel en Grave. Ze moesten de belangrijkste bruggen over de rivieren innemen. Daarna rukten de grondtroepen vanuit België op via Valkenswaard en Eindhoven naar Nijmegen. De Duitse bezetters gaven zich echter niet zomaar gewonnen en verzetten zich hevig. Het plan van de geallieerden Hitler-Duitsland snel te verslaan mislukte en de Tweede Wereldoorlog duurde nog tot voorjaar 1945.

De vijf euromunt wordt in een oplage van 50.000 stuks geslagen en is een wettig betaalmiddel. Voor verzamelaars komen ook nog versies in zilver en goud.

Omroep Brabant besteedt dit najaar uitgebreid aandacht aan de bevrijding van Brabant, 75 jaar geleden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.