Opsporing Verzocht! Wie weet waar Sint-Antonius van Padua (uit)hangt?

28 augustus 2019 om 11:51
nl
Het signalement: een groot schilderij van 256 centimeter bij 206 centimeter, met een opvallend zwart gebeeldhouwde lijst met bloemmotieven. Het aan de zijkanten donkere schilderij laat in het midden een gele gloed zien, wat de binnenkant van de kimono is, die uitkomt bij de heilige Sint-Antonius met op zijn schoot het kind Jezus.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Het schilderij past in een reeks van in totaal twaalf schilderijen van kunstenaar Hans van Hoek met het thema ‘kimono’. Het Noordbrabants Museum gaat die reeks exposeren. Elf van de schilderijen zijn aanwezig, maar het museum hoopt de collectie compleet te krijgen en is dus op zoek naar de ontbrekende ‘Kimono met Sint-Antonius van Padua’.

Conservator Hans November, die de expositie samenstelt, heeft goede hoop dat het gevonden wordt. “Het schilderij is destijds verkocht aan een Nederlandse verzamelaar en ook de kunstenaar zelf denkt dat het schilderij nog ergens in Nederland moet zijn. Dus we hopen het op deze manier weer te vinden, zodat de expositie helemaal compleet is.”

 

 

Vanaf 21 september is de overzichtstentoonstelling ‘Hans van Hoek, Kimono’s’ te zien in Het Noordbrabants Museum. De Deurnese kunstenaar maakte tussen 1998 en 2000 het schilderij dat nu gezocht wordt.

Wie weet waar het schilderij is, of aanwijzingen heeft over de verblijfplaats, kan contact opnemen met conservator Hans November van Het Noordbrabants Museum. Telefonisch (073-6877877) of via mail: [email protected]. Je kunt natuurlijk ook altijd Omroep Brabant bellen (040-2949494) of mailen: [email protected].

Mocht dit alles niets opleveren dan kunnen ze altijd nog bidden tot Antonius, die immers ook de beschermheilige van de verloren voorwerpen is. "Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat ik het schilderij terugvind."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.