Het beeld van Johan Cruijff in Barcelona werd gegoten in Cuijk: 'Het moest lang geheim blijven'

28 augustus 2019 om 16:07
nl
Op een plein bij stadion Camp Nou in Barcelona is maandag een standbeeld van Johan Cruijff gepresenteerd. Het kunstwerk is opmerkelijk genoeg gemaakt in Cuijk. Boudewijn Kemner van bronsgieterij Kemner had de eer om het beeld te gieten. “Het is heel bijzonder. Ik heb vol bewondering gekeken toen het beeld maandag onthuld werd.”
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Dat Boudewijn in zijn gieterij werkte aan een beeld van de grote voetballer wist niemand. “Het moest lang geheim blijven.” Tot de onthulling van het standbeeld afgelopen maandag mocht Boudewijn er niets zeggen. Inmiddels heeft hij al veel positieve reacties van kennissen gekregen op zijn werk.

Het bedrijf Artihove in Bergschenhoek had Boudewijn benaderd voor dit bijzondere standbeeld. Beeldhouwer Corry Ammerlaan heeft het beeld geboetseerd. “Aan ons is toen gevraagd of wij het beeld in zes weken konden gieten. Daar hebben wij ja op gezegd”, vertelt Boudewijn in het radioprogramma Wakker!

Vertraging
Het beeld was toch een hele klus. “De bedoeling was om het standbeeld begin mei af te hebben en daar hadden wij toen zes weken voor. Dat is ons gelukt en we hadden het beeld klaar.” FC Barcelona stelde vervolgens de onthulling uit en zo stond het beeld nog maanden opgeslagen in Bergschenhoek.

Boudewijn is heel enthousiast over het eindresultaat en volgens hem is er niets moeilijker dan een portretbeeld maken. “Dit beeld is echt goed gelukt.”

Bezoek aan Camp Nou
Het standbeeld van Johan Cruijff staat bij het nieuwe stadion waar het tweede elftal en het vrouwenelftal van FC Barcelona gaan voetballen. Boudewijn gaat uiteraard een keer naar de Catalaanse stad om zijn werk te bewonderen onder de Spaanse zon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.