Video

'Hersenletsel heeft mij volledig onderuitgehaald', maar Iris (39) loopt toch Tilburg Ten Miles

29 augustus 2019 om 12:37
nl
Zes jaar geleden kreeg Iris Rijsdijk-Van Eerd een hersenvliesontsteking. Het virus verdween, maar een hersenletsel bleef. Sindsdien komen bij de Tilburgse gewone, alledaagse prikkels overstuurd binnen. Toch loopt ze zondag mee met de Tilburg ten Miles. Als uitdaging én om geld op te halen voor de Hersenstichting.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Van de een op de andere dag zou haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Na een vergadering rijdt de zwangere Iris naar huis , wordt onwel en kan maar net haar bed bereiken. Op die bewuste vijftiende oktober 2013 bleek ze geveld te zijn door een hersenvliesontsteking, die uiteindelijk zorgde voor hersenletsel. Vanaf dat moment komen heel gewone prikkels keihard binnen.

Vermoeidheid en hoofdpijn
"Vooral geluid", vertelt de 39-jarige moeder van twee kinderen. "Ik ben heel snel overprikkeld, het komt allemaal heel hard binnen. Dat maakt dat ik heel snel mentaal vermoeid ben en heel veel hoofdpijn heb."

Bekijk de video over Iris en lees daarna verder.

Grote uitdaging
De hersenaandoening gaat nooit meer over en Iris moet ermee leren leven. "Het heeft mij volledig onderuitgehaald, ik kon echt niets meer", zegt Iris. "Maar het gaat nu wel wat beter."

Zo goed, dat er weer plannetjes gesmeed worden. "Ik heb tien jaar geleden de tien kilometer gelopen van de Tilburg Ten Miles en dat zou ik nu graag nog een keer willen doen. Toen was ik nog gezond en fit, maar nu is het een grote uitdaging voor mij."

Dat zal het zeker worden, want het loopevenement Tilburg Ten Miles staat bol van de prikkels. Gelukkig krijgt Iris hulp van vriendin Merel de Knegt. De ex-atlete, die vier nationale titels op haar naam heeft staan, loopt mee en helpt haar zo nodig.

'Focussen op één punt'
"Iris heeft zelf aangegeven dat ze duizelig kan worden van de drukte om haar heen, van de mensen die om haar heen bewegen", vertelt Merel de Knegt. "Dus hebben we afgesproken dat ik voor haar ga lopen zodat ze zich op mij kan focussen en zich kan afschermen van de rest."

Dan is er natuurlijk ook nog het publiek dat luidkeels aanmoedigt. "Voor de normale loper pept dat natuurlijk alleen maar op", zegt vriendin van Iris. "Maar voor haar kan dat alleen maar averechts werken en nog vermoeiender zijn. Daarom is het goed dat ze zich op één punt kan focussen. Het wordt een mooie uitdaging."

'Moeilijk en heel erg naar'
Naast Merel de Knegt lopen er meer vrienden mee. Team Iris laat zich sponsoren voor het goede doel, niet verwonderlijk de Hersenstichting. "De boodschap die je krijgt als je niet-aangeboren hersenletsel hebt, is dat je er maar mee moet dealen", weet Iris uit ervaring. "Zie er maar mee om te gaan, pas je leven aan. Dat is ontzettend moeilijk en heel erg naar."

Iris heeft dan ook duidelijk voor ogen aan wat voor onderzoek het opgehaalde geld besteedt moet worden. "Hoe mooi zou het zijn als er methodes zouden zijn die de hersens zo kunnen sturen om dat proces te versnellen. Dat mensen de ellendige jaren die ik heb gehad niet hoeven te hebben. Dat is waar ik voor loop."

Wil je Team Iris steunen? Kijk dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.