Video

Riny bezocht als 'groundhopper' 500 voetbalstadions over de hele wereld

29 augustus 2019 om 21:46
nl
Riny van Groesen uit Made bezoekt als zogenoemde 'groundhopper' stadions over de hele wereld. Inmiddels zijn het er meer dan 500. Over al zijn ervaringen heeft hij nu een boek geschreven: 'Groundhopper all over the world'.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Het begon allemaal met de wedstrijd in Breda tussen NAC en Ajax in september 1974. Daar begon de fascinatie van Riny van Groesen uit Made voor voetbal. En dan vooral een verzamelwoede voor NAC-speldjes. Maar het virus sloeg pas echt toe toen hij een voetbalwedstrijd in het buitenland bijwoonde.

Bij hem thuis in Made legt Riny de Engelse term groundhoppen bondig uit: "Hoppen betekent springen en ground is de Engelse benaming van een stadion. In dit geval zijn het dan voetbalstadions. Dus van het ene naar het andere stadion springen."

Rekken vol
In zijn huis is een slaapkamer al in beslag genomen door de enorme collectie voetbalshirts, sjaaltjes en vaantjes die hij van die honderden clubs heeft verzameld. De rekken hangen er mee vol. Een andere kamer is bestemd voor de vele voetbalspeldjes, waar de verzamelwoede ooit mee begon. Vol trots laat hij het speldje van NAC zien, waar het destijds allemaal mee begon.

 

 

Riny reist een paar keer per jaar de wereld over om voor hem nog niet bekende voetbalstadion te bezoeken. "Ik ben vooral gefascineerd door lichtmasten. Als ik lichtmasten zie, dan wil ik daar naar toe. Elk stadion heeft zijn eigen identiteit, vooral in Engeland. De ontvangst door de mensen die daarmee te maken hebben. Er bekruipt mij altijd een apart gevoel, dat ik niet goed kan uitleggen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.