Fors lagere straf voor doodsteken Gertjan Schiltmans: bijna zeven jaar cel - Omroep Brabant

Fors lagere straf voor doodsteken Gertjan Schiltmans: bijna zeven jaar cel

2 september 2019 om 16:40
De woning van het slachtoffer in Cuijk (Foto: SK-Media)
De woning van het slachtoffer in Cuijk (Foto: SK-Media)
Een 31-jarige man uit Cuijk heeft in hoger beroep een fors lagere straf gekregen voor het doodsteken van zijn plaatsgenoot Gertjan Schiltmans. Voor het hof in Den Bosch weegt zwaar mee dat het slachtoffer degene was die tijdens een ruzie als eerste aanviel met een mes. Daarom werd nu een straf opgelegd van zes jaar en negen maanden, in plaats van elf jaar cel zoals de rechtbank had bepaald.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Op 6 oktober 2016 was de nu veroordeelde man op bezoek bij Gertjan Schiltmans in zijn appartement. Ze waren allebei onder invloed van alcohol. Op een gegeven moment ontstond er onenigheid tussen de mannen. Het slachtoffer haalde een mes uit een keukenla, bedreigde zijn gast ermee en stak hem in zijn elleboog. De man wist het mes om te draaien waardoor het terechtkwam in de buik van het Gertjan Schiltmans. Er ontstond een worsteling en de dader zou toen meerdere keren hebben gestoken om het slachtoffer te overmeesteren.

Zelfverdediging
De dag na het incident had hij uitgebreid aan een vriend verteld wat er was gebeurd. Daarbij vertelde hij ook dat hij meermalen had gestoken. Volgens de advocaat van de 31-jarige man handelde hij uit zelfverdediging. Dit gelooft het hof niet.

De straf is in hoger beroep lager uitgevallen, omdat het hof rekening heeft gehouden met de omstandigheden van die avond. Het slachtoffer heeft de verdachte namelijk als eerste aangevallen. Dat leidde ertoe dat de dader in deze situatie kwam, vindt het hof. Het hof acht de kans op herhaling ook klein. Alles bij elkaar opgeteld heeft het hof besloten tot een kortere gevangenisstraf.

Schadevergoeding
Het hof legde niet alleen een celstraf op van zes jaar en negen maanden. De dader moet ook een schadevergoeding van bijna tweeduizend euro aan de moeder van het slachtoffer betalen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...