Vrijwilligers halen spullen uit Haarendael na grote brand, ‘aangeslagen, maar niet verslagen'

HAAREN - Landgoed Haarendael in Haaren werd zaterdag 31 augustus voor een groot deel verwoest na een grote brand. In het gebouw waren onder meer historische stukken van de Gedenkplaats Haaren opgeslagen. Bij de brand ging de geplande expositie Englandspiel volledig in vlammen op. Vrijwilligers haalden zaterdag, precies een week na de brand, de overgebleven spullen uit het pand en maakten de balans op.

De vele vrijwilligers lopen het pand in en uit en zetten de overgebleven spullen bij elkaar. “Het is een triest verhaal”, zegt Jan Pommer, voorzitter van de Gedenkplaats Haaren. “Niet alleen voor de inwoners van Haaren, maar voor iedereen die Haarendael een warm hart toedraagt.” De oproep om mee te helpen vond gehoor. “Wij zijn blij met alle vrijwilligers die de spullen mee naar buiten dragen. Daardoor hebben we veel kunnen redden. We zijn aangeslagen, maar niet verslagen”, vindt de strijdbare Pommer.

 

De pijn over de verloren gegane expositie Englandspiel is nog voelbaar. Deze expositie over de Duitse bezetters, die dankzij gestolen codes valse informatie naar de geallieerden konden sturen, zou een bijdrage leveren aan het vieren en herdenken van 75 jaar bevrijding.

Vrijwilligers steken een handje toe bij het leeghalen van Haarendael

LEES OOK: Historische stukken Tweede Wereldoorlog-expositie bij brand in Haarendael verloren gegaan

Pommer: “We hebben één geluk. Het grote archief was toevallig bij een van de vrijwilligers om te digitaliseren. Veel informatie is op computers opgeslagen en kunnen we nog terugvinden. Maar er zijn ook bepaalde zaken verloren gegaan en dat kunnen we nu in beeld gaan brengen.”