Vrijwilligers halen spullen uit Haarendael na grote brand, ‘aangeslagen, maar niet verslagen' - Omroep Brabant
Video

Vrijwilligers halen spullen uit Haarendael na grote brand, ‘aangeslagen, maar niet verslagen'

7 september 2019 om 20:00
nl
Landgoed Haarendael in Haaren werd zaterdag 31 augustus voor een groot deel verwoest na een grote brand. In het gebouw waren onder meer historische stukken van de Gedenkplaats Haaren opgeslagen. Bij de brand ging de geplande expositie Englandspiel volledig in vlammen op. Vrijwilligers haalden zaterdag, precies een week na de brand, de overgebleven spullen uit het pand en maakten de balans op.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De vele vrijwilligers lopen het pand in en uit en zetten de overgebleven spullen bij elkaar. “Het is een triest verhaal”, zegt Jan Pommer, voorzitter van de Gedenkplaats Haaren. “Niet alleen voor de inwoners van Haaren, maar voor iedereen die Haarendael een warm hart toedraagt.” De oproep om mee te helpen vond gehoor. “Wij zijn blij met alle vrijwilligers die de spullen mee naar buiten dragen. Daardoor hebben we veel kunnen redden. We zijn aangeslagen, maar niet verslagen”, vindt de strijdbare Pommer.

 

Wachten op privacy instellingen...

De pijn over de verloren gegane expositie Englandspiel is nog voelbaar. Deze expositie over de Duitse bezetters, die dankzij gestolen codes valse informatie naar de geallieerden konden sturen, zou een bijdrage leveren aan het vieren en herdenken van 75 jaar bevrijding.

Pommer: “We hebben één geluk. Het grote archief was toevallig bij een van de vrijwilligers om te digitaliseren. Veel informatie is op computers opgeslagen en kunnen we nog terugvinden. Maar er zijn ook bepaalde zaken verloren gegaan en dat kunnen we nu in beeld gaan brengen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.