Video

Guus Meeuwis eert opa bij herdenking Waalre: 'Hij verbleef twee jaar achter prikkeldraad'

11 september 2019 om 20:00
nl
Guus Meeuwis sprak woensdagavond bij de 75e herdenking van de Brabantse gesneuvelden in de St. Willibrorduskerk in Waalre. De opa van de zanger heeft de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij meegemaakt en heeft zijn gezin lang moeten missen.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

“Als je weet wat hij heeft doorgemaakt, dan zing ik terecht dat ik eigenlijk nooit last van heimwee heb gehad", zei Guus. "Hij had een hartverscheurende heimwee naar zijn lieve vrouw en kinderen. Mijn opa miste zomaar een paar jaar van hun kleine leven.”

Werken in Duitsland
De Roosendaalse opa van Guus begon de oorlog als sergeant in Ochten aan de Waal en moest de laatste twee jaar van de oorlog als krijgsgevangene werken in Duitsland. “Hij verbleef twee jaar achter prikkeldraad.”

“Mijn opa sprak nooit over de oorlog.” Guus vindt het belangrijk dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog 75 jaar later nog steeds levend blijft. “Om vrede te bewaren zal er altijd gesproken moeten worden.”

Bekijk de volledige bijdrage van Guus Meeuwis in deze video:

De herdenking in Waalre was voor de 75e keer. Het is een van de oudste en de enige provinciale herdenking van ons land . Er wordt stil gestaan bij de dood van meer dan 2113 militairen en verzetsmensen die sneuvelden sinds 1940 maar ook in vredesmissies. Het aantal namen is de voorbije jaren fors gestegen dankzij nieuw onderzoek. Een digitale eregalerij met foto's vult de houten namenplaquettes aan in de oude kerk van Waalre.

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.