Eerst op de weegschaal voor je op het vliegtuig stapt op Eindhoven Airport

12 september 2019 om 13:57
Naast inchecken, ook even op de weegschaal bij Eindhoven Airport. (Foto: Eindhoven Airport)
Naast inchecken, ook even op de weegschaal bij Eindhoven Airport. (Foto: Eindhoven Airport)
Als je donderdag met Transavia vliegt vanaf Eindhoven Airport, heb je kans dat je gevraagd wordt om even op de weegschaal te gaan staan. De vliegtuigmaatschappij weegt passagiers als onderdeel van een onderzoek, omdat zo het gewicht aan boord nauwkeuriger kan worden berekend. "Dit doen we voor een onderzoek naar het verduurzamen van het vliegen. Dit is absoluut niet om hogere vliegticketprijzen te hanteren als je zwaarder bent", benadrukt een woordvoerder van Transavia.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het wegen van passagiers gebeurt donderdag voor vijf vluchten vanaf Eindhoven Airport, maakte het Brabantse vliegveld donderdag bekend. Deelname aan het experiment gebeurt overigens op vrijwillige basis, aldus het vliegveld. "Het is bovendien volledig anoniem, dus we weten niet welk gewicht bij wie hoort", aldus de woordvoerder.

Het wegen is dus onderdeel van een groter onderzoek door onder meer de UVA en de TU Delft. "Door te weten hoeveel gewicht er aan board is, kunnen piloten beter inschatten hoe hoog of hoe laag ze moeten vliegen. En hierdoor kunnen ze duurzamer vliegen."

Terugdringen CO2-uitstoot
Eerder dit jaar nam minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de aanbevelingen over van de Commissie-Van Geel met betrekking tot de ontwikkeling van de luchthaven tot 2030. Daarin staat vermindering van de geluidsbelasting voor de omwonenden voorop, net als het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Wachten op privacy instellingen...