Viktor Staudt zet zich jarenlang in voor zelfmoordpreventie, maar overlijdt nu zelf door zelfdoding

12 september 2019 om 14:52
nl
Viktor Staudt (50) is twintig jaar lang een bron van inspiratie geweest met zijn bijzondere verhaal over zijn zelfmoordpoging. In 1999 verloor de man uit Etten-Leur beide benen door voor een trein te stappen. Na twintig jaar inzet voor lotgenoten is de Brabander deze week alsnog zelf uit het leven gestapt.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Viktor Staudt is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan het gevolg van zelfdoding. Dat meldt IFOTES, een internationale organisatie van verschillende hulptelefoonlijnen. Staudt was voor velen een bron van hoop door het vertellen van zijn bijzondere verhaal. Hij schreef twee boeken en hield regelmatig lezingen over hoe om te gaan met duistere gedachten.

Praat erover
Bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie is het nieuws over het overlijden van Staudt als een bom ingeslagen. ,,We zijn geschokt en zeer verdrietig. Staudt was voor mensen een bron van inspiratie en hoop", zegt Anke Wammes van de stichting. De Brabander heeft bijzonder veel betekend voor mensen die met diepe depressies kampen, volgens Wammes. ''Niet alleen met het schrijven van zijn boeken, maar ook met persoonlijk contact met lotgenoten. Hij stak altijd veel tijd in het beantwoorden van mails en brieven."

De stichting verwacht dat het overlijden van Staudt een grote impact kan hebben op mensen die hoop uit zijn verhaal hebben gehaald. ,,Voor hen adviseer ik, praat er vooral over. Dat advies heeft Viktor ook altijd gegeven."

Gedreven activist
Staudt was een zeer gedreven, duidelijk en hartelijk persoon. Dat zegt Bob Markus, directeur van uitgeverij De Vier Windstreken. "In zijn boek 'Een leven op rolletjes' schreef hij over het overwinning van zelfmoordgedachten. Een boodschap die velen heeft geholpen. Het is daarom bijzonder triest dat Viktor toch een terugval heeft gehad en zelfmoord heeft gepleegd."

In 'Een leven op rolletjes' uit 2014 blikt Staudt terug op de vijftien jaar die hij in een rolstoel doorbracht. ,,Het is een heftig verhaal, maar ook met een aantal humoristische anekdotes. Hij is heel open in hoe hij kijkt op de heftigste periodes in zijn leven." De Brabander wordt door Markus ook omschreven als een gedreven activist die zich hard maakte voor gehandicaptenrechten in Nederland. ''Staudt leefde na zijn zelfmoordpoging in 1999 onder meer in Duitsland, Zwitserland en Italië. Daar zag hij dat toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers vaak beter was geregeld."

Heb jij ook gedachten over zelfdoding? Praat erover. Bel met hulplijn 0900-0113.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.