Enorm hakenkruis op kapel gekalkt op oorlogsbegraafplaats in Mierlo, ook graven beklad

MIERLO - Graven, muren en de kapel van de oorlogsbegraafplaats aan de Geldropseweg in Mierlo zijn beklad. Op foto's is te zien dat een enorm hakenkruis op de binnenmuur van de kapel is gekalkt. Volgens iemand die op de begraafplaats was, dook er vorige week ook al een hakenkruis op. Dit zou net zijn verwijderd toen de nieuwe bekladdingen werden ontdekt.

Op de buitenmuur van de begraafplaats Mierlo war Cemetry staat in grote zwarte letters 'MH 17 lie' geschreven. Ook de witte grafzerken op het Britse ereveld met 665 oorlogsgraven zijn onder handen genomen. De begraafplaats wordt beheerd door het Britse Commonwealth War Grave Commission (CWGC).

Bij de politie is melding gemaakt van de bekladdingen.

Militairen herdacht
De bekladdingen komen in een periode dat uitgebreid stil wordt gestaan bij de bevrijding van Brabant in 1944, 75 jaar geleden. Afgelopen woensdag zijn in de St. Willibrorduskerk in Waalre alle Brabantse militairen en verzetsmensen herdacht, die sneuvelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Op de begraafplaats in Mierlo liggen veel militairen die in Oost-Brabant sneuvelden vanaf 17 september 1944 bij operatie Market Garden. De vele doden die vielen bij dat geallieerde offensief worden de komende tijd herdacht en geëerd.

De man op de foto heeft niets met de vernielingen te maken.