Overloon onder vuur, Reusel verandert in 'mini-Stalingrad'

BRABANT BEVRIJD - 27 september 1944. In Overloon en omgeving eisen de Duitsers dat de inwoners meteen vertrekken. Want er komt strijd. Die strijd is al bezig in en rond Reusel en daar gaat het tekeer. Dit speelt tijdens de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.

Er is in Overloon ook een razzia. Daarbij worden jonge mannen opgepakt voor dwangarbeid in Duitsland.

Een vluchtelingenstroom ontstaat in de regio. Inwoners van Overloon trekken jn de stromende regen naar Venray. De Britten vragen de inwoners van Boxmeer weg te gaan.

Beschietingen
Vanuit het zuiden zijn de Amerikanen onderweg. Intussen rijden Britse tanks naar Stevensbeek. In Sint Anthonis en Oploo trekt Britse artillerie zich samen. Ze starten massale artilleriebeschietingen op Duitse stellingen rond Overloon. Onophoudelijk. Vanaf nu komen er 4000 tot 5000 granaten per dag neer op Overloon en ook op Vortum-Mullem.

Aan de andere kant vuren Duitsers terug, met onder meer de gevreesde Nebelwerfer, een raketwerper met een angstaanjagend geluid.

Lees verder onder de video en foto.

Britse verkenningsvoertuigen in de straten van Oss. | Foto: NIMH

Gevechten tot in de kerk van Reusel: mini-Stalingrad
In de Kempen liepen de Schotse en Welsh divisie al dagen op tegen hevig Duits verzet. Het idee van de geallieerden was de weg van Hilvarenbeek naar Tilburg te veroveren. Maar die mogelijkheid zagen de Duitsers ook en daarom verdedigden ze fanatiek het strategisch gelegen Reusel.

In het dorp breken zware huis-aan huis-gevechten uit. Er komen Duitse versterkingen, Fallschirmjäger. Luchtsteun van de RAF wordt afgewezen omdat de strijdende partijen te dicht op elkaar zitten. Zelfs in de kerk woeden gevechten.

De bevrijders schreeuwen instructies naar elkaar in het Welsh omdat ze bang zijn dat de Duitsers ze ook horen.

Geallieerde luchtsteun beëindigt uiteindelijk de zware gevechten. Geallieerde Typhoons vallen het klooster aan want er zitten Fallschirmjäger. 75 raketten landen in en op het gebouw, terwijl de monniken schuilen in de kelder.

Aan beide kanten sneuvelen tientallen militairen en er is veel schade in het dorp.

Het dorp wordt later omschreven als een 'mini-Stalingrad'.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen,
klik dan hier.