Mensen met schuursponsjes melden zich bij bekladde begraafplaats om te helpen met schoonmaak

14 september 2019 om 14:13
De zwarte verf is moeilijk te verwijderen.
De zwarte verf is moeilijk te verwijderen.
Het is erg druk op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo, die in de nacht van donderdag op vrijdag werd beklad. Veel mensen komen naar de Geldropseweg om met eigen ogen te zien hoe erg de begraafplaats is beklad.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Ook bieden veel mensen hulp aan. Via de telefoon of bij de begraafplaats melden mensen zich zelfs met schuursponsjes.

Het schoonmaken is echter een moeilijke klus en wordt uitgevoerd door twee medewerkers van de CWGC (Commonwealth War Graves Commission), de organisatie die ook de eigenaar is van de begraafplaats. De medewerkers werken voor het Emergency Team van de bouwafdeling in Ieper (België) en zijn zaterdagmorgen vroeg vertrokken naar Mierlo toen bleek dat de technieken die de collega's vrijdag probeerden toe te passen, niet werkten om de grafitti te verwijderen.

Nadat vrijdag bleek dat de zwarte verf er met een hogedrukspuit niet afgaat, werd besloten om te zandstralen. Maar dat leverde weer te veel schade op aan de grafzerken. Nu wordt geprobeerd de zerken eerst voorzichtig te schuren en dan te zandstralen.

Wachten op privacy instellingen...

De grote schoonmaak moet dinsdag klaar zijn, want dan is er een grote herdenking op de begraafplaats. Mocht het niet lukken, dan moeten zwaardere middelen in worden gezet, maar dan zullen wel de letters op de grafzerken moeten worden bijgewerkt.

Groot hakenkruis
Grafstenen en muren van de begraafplaats, die beheerd wordt door het Britse Commonwealth War Grave Commission (CWGC), werden donderdagnacht besmeurd met zwarte verf. Zo werd de kapel van de rustplaats ontsierd door een groot hakenkruis. Aan het eind van de dag was die bijna verwijderd. Zaterdag zijn de grafzerken aan de beurt.

De politie, die zaterdagmorgen in alle vroegte een man arresteerde voor de bekladdingen, heeft de beelden opgevraagd van een camera bij de begraafplaats.

De begraafplaats wordt in opdracht van de gemeente bewaakt.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...