'Ik dacht meteen: dit is foute boel', buurtbewoners in tranen na drama in Strijbeek - Omroep Brabant
Video

'Ik dacht meteen: dit is foute boel', buurtbewoners in tranen na drama in Strijbeek

15 september 2019 om 11:16
nl
Geschokt en emotioneel. Zo reageren buurtbewoners op de brand die zaterdagavond uitbrak in een chalet aan de Daesdonckseweg in Strijbeek. Daarbij kwamen twee kinderen van 6 en 9 jaar om het leven.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ik hoorde rond kwart over twaalf 's nachts sirenes", vertelt buurtbewoner Jos. "Ik keek door het raam van de deur en zag toen de rook boven de bossen uit komen. Ik dacht meteen: dit is foute boel."

'Het brandde te hevig'
De politie was als eerste aanwezig bij het brandende huis. "Er kwamen al snel mensen naar de agenten toe rennen die vertelden dat er nog kinderen binnen zouden zijn. Maar de agenten konden niet meer naar binnen. Het brandde te hevig", vertelt politiewoordvoerder Eric Passchier.

Ook de brandweer was er snel. "Maar die kon ook niet meer naar binnen. Er is wel meteen begonnen met blussen, zodat er na een tijdje wel mensen naar binnen konden gaan." Daar vonden ze de lichamen van de twee jongens.

Wachten op privacy instellingen...

'Ramp en schok voor het dorp'
Het chalet waarin de brand uitbrak, is volgens Jos een zomerhuisje. Maar de gemeente gedoogde volgens hem dat het permanent bewoond werd. "De kinderen en kleinkinderen van de vrouw kwamen hier regelmatig op bezoek", weet hij. "Die kinderen vonden het leuk om hier te spelen."

Jos spreekt van een 'ramp en een schok voor het dorp'.

Rode gloed tussen de bomen
Ook Leo, die aan een zijstraat van de Daesdonckseweg woont, kent de oma van en de kinderen goed, vertelt hij met tranen in zijn ogen. "Zij haalden vaak samen aardbeien en eieren bij mij."

Hij kwam zaterdagavond terug van een feestje toen hij een rode gloed tussen de bomen zag en zwaailichten. "Ik wist meteen dat er iets mis was en dacht: dit is ernstig." Helemaal toen hij zag dat de ziekenwagen zonder het licht aan uit de bossen kwam gereden. "Dan is het foute boel..."

Wachten op privacy instellingen...

'Diep geschokt'
Burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam is 'diep geschokt' over de ramp die zich zaterdagavond en -nacht voltrok in Strijbeek. Niet alleen kwamen er twee kinderen om het leven, de oma - die een kind kon redden uit de vlammenzee - en de vader van een van de twee omgekomen jongens raakten gewond.

Minses heeft zich tijdens de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie en de vrienden van de slachtoffers."

Wachten op privacy instellingen...

Geen aanwijzingen voor misdrijf
Hoe de brand kon uitbreken, wordt onderzocht. "We hebben geen aanwijzingen voor een misdrijf, dit doen we altijd als er sprake is van een niet natuurlijke dood", legt politiewoordvoerder Passchier uit. Voor dit onderzoek worden drones ingezet. "Maar de oorzaak is moeilijk te achterhalen, want alles is verwoest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone