Meer geld voor varkensboeren die hun bedrijf willen stoppen en ander Prinsjesdagnieuws

17 september 2019 om 17:28
nl
De agrarische sector in Brabant heeft reikhalzend uitgekeken naar Prinsjesdag. Wat heeft het kabinet voor de boeren in petto nu de regels voor uitstoot van stikstof een verlammende werking lijkt te hebben op het boerenbedrijf? Er komt nog meer geld voor de warme sanering van de varkenshouderij.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Minister Carola Schouten laat weten dat zij een balans zoekt tussen natuur en milieu. Daarom kondigde ze aan dat er nog meer geld komt voor de warme sanering van de varkenssector. Daar is al 120 miljoen euro voor uitgetrokken, daar komt nog eens 60 miljoen euro bij dankzij de stichting Urgenda, een organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken.

Urgenda heeft de regering via de rechter op de knieën gedwongen. Ze wilde een verdubbeling van die 120 miljoen. Het is zestig miljoen geworden. Daarmee kunnen varkenshouders die hun bedrijf willen stoppen, worden uitgekocht.

Stikstof
De oplossing van het probleem van de stikstof is één van grootste uitdagingen waar het kabinet voor staat. Het feit dat de Raad van State het beleid met betrekking tot de uitstoot van stikstof in de prullenmand heeft gegooid heeft overal gevolgen voor: landbouw, woningbouw, wegenbouw enzovoort. Nederland zit min of meer op slot.

Het rijk heeft een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes aan het werk gezet om een oplossing te bedenken. Daar wacht ook het kabinet op en daarom is daar op Prinsjesdag weinig concreets over te zeggen. Landbouwminister Schouten heeft wel aangekondigd dat zij nog meer zal inzetten op kringlooplandbouw.

Niet eerlijk
LTO Nederland heeft daar al op gereageerd: “De maatschappelijke waardering voor de producenten van groene en gezonde voeding en planten is groot. Helaas staat dat niet gelijk aan een eerlijk inkomen, duurzaam beleid en politieke betrokkenheid bij de toekomst van de sector."

Een aantal andere punten uit de miljoenennota die betrekking hebben op Brabant:

  • In 2019 werd afgesproken om incidenteel 100 miljoen ter beschikking te stellen voor de bestrijding van de ondermijning. De twee Taskforces in de provincie krijgen elk ruim totaal 10 miljoen tussen 2019 en 2021. In 2020 krijgen ze 2.777.500.
  • Vliegbasis Eindhoven wordt de standplaats van de Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT)-vliegtuig. Dit kan andere toestellen in de lucht bijtanken. De ontvangers kunnen daardoor hun missieduur verlengen. Daarnaast is het nieuwe toestel inzetbaar om bijvoorbeeld personeel en goederen te verplaatsen voor humanitaire operaties.
  • De TU Eindhoven (TU/e) gaat de numerus fixus van drie opleidingen afschaffen. Vanaf het volgende collegejaar worden geen studenten meer wegens plaatsgebrek afgewezen voor de opleidingen biomedische technologie, technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde. Dat is mogelijk dankzij de extra miljoenen die het kabinet vrijmaakt voor studies in technische richtingen. Het extra budget voor de TU/e loopt op tot 16 miljoen euro in 2022.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.