Magneetvisser neemt granaat mee naar huis, 60 huizen ontruimd in Veghel

17 september 2019 om 22:38
nl
In Veghel is dinsdagavond een deel van de wijk De Bunders korte tijd ontruimd vanwege de vondst van een granaat. De pin zat niet meer in de granaat. In verband met de veiligheid werden 60 huizen ontruimd. Rond halftwaalf had de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de granaat veiliggesteld en kon iedereen weer terug naar huis.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Volgens een politiewoordvoerder had een 37-jarige magneetvisser uit Veghel het explosief eerder gevonden en het mee naar zijn huis genomen aan de Parkietendonk. Daarop werden vanaf halftien 's avonds alle huizen binnen een straal van 100 meter ontruimd.

De EOD kwam naar de Parkietendonk en heeft de granaat afgevoerd. "De EOD gaat het explosief nu ergens anders, op een veilig plek, ontmantelen", aldus een woordvoerder van de politie.

Mensen die hun huis uit moesten, werden opgevangen in sporthal De Bunders en zalencentrum De Stapperij aan De Bunders. "Veel mensen zijn daar naar toe gegaan. Ik zag veel ouders met kinderen over straat naar het wijkcentrum lopen", aldus een buurtbewoner. Volgens de politie verliep het ontruimen zonder problemen.

Granaat in tuin
De buurman van de granaatvisser vertelde aan de lokale zender DTV Nieuws dat de granaat is neergelegd in de tuin. Omdat de granaatvisser het niet vertrouwde, heeft hij daarna de politie gebeld. Agenten kwamen vervolgens rond halftien 's avonds aan de deur.

Eerst kregen de omwonenden het bevel om binnen te blijven. Kort daarna werden ze ingelicht dat ze toch hun huis moesten ontruimen.

Scherfhandgranaat
De politie besloot de omgeving te ontruimen omdat het explosief leek op een scherfhandgranaat. "Die kan op flinke afstand schade aanrichten", legt een woordvoerder uit. "De beslissing wat te doen met zo'n explosief neemt de zogenoemde Teamleider Explosieven Veiligheid. "Die maakt ter plaatste een analyse en besluit op basis van verschillende omgevingsfactoren - zoals het soort bebouwing - of het protocol in gang wordt gezet. Als dit het geval is, wordt een inschatting gemaakt binnen welke straal er zal worden ontruimd."

Het is dus niet zo dat er standaard een omgeving van honderd meter wordt ontruimd. "Dit is afhankelijk van het type explosief, wat er in de omgeving staat en hoe er is gebouwd. Hebben de gebouwen bijvoorbeeld dikke muren? Is er veel glas?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.