Live dronebeelden van de lopers als primeur voor de Marathon van Eindhoven

18 september 2019 om 15:05
nl
De Marathon van Eindhoven heeft nu al een primeur te pakken. Als eerste stadsmarathon in Europa wordt er bij de start van de marathon en de halve marathon een drone ingezet die de wedstrijdbeelden direct doorstuurt. De beelden zijn op zondag 13 oktober te zien in de live-uitzending op tv en online bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

En dat past precies bij de ambities van de marathon en de regio die van vernieuwingen aan elkaar hangt, vindt organisator Edgar de Veer. “Marathon Eindhoven wil de meest innovatieve marathon van het loopcircuit worden”, onderstreept hij nog eens. “Daar past een drone die de beelden van de start direct naar de live-uitzending doorzet perfect bij."

Als om tien uur op de Mathildelaan het startschot klinkt voor de marathon, hangt er vijf meter van de deelnemers een drone op ooghoogte. “Na het startschot gaat de drone een aantal meter omhoog en zal die 400 meter voor de lopers uit vliegen. En dat zorgt voor mooie plaatjes”, legt Martijn Enkelaar van The Postboat Dronedepartment uit. Hetzelfde gebeurt bij de halve marathon. Deze deelnemers vertrekken vanaf half twee in drie startgroepen.

 

Veiligheid
Vliegen met een drone mag niet zomaar. Om de live dronebeelden van Marathon Eindhoven te kunnen realiseren, heeft het bedrijf een speciale vergunning. Ook is er toestemming om op kortere afstand van grote groepen mensen te vliegen, maar over grote mensenmassa's vliegen blijft verboden. Door alleen de starts in beeld te brengen op een afstand van 400 meter, zijn er geen problemen. De looproute is namelijk vrij van verkeer en van mensen.

De toekomst van drones
"De mogelijkheden voor de inzet van professionele drones zullen in de toekomst alleen maar verder uitbreiden. Nu rijdt er nog een motor met een cameraman bij de kopgroep, maar ik kan me zo voorstellen dat over niet al te lange tijd de kopgroep gezelschap krijgt van een gespecialiseerde drone”, legt Enkelaar uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.