Video

Duizenden vogels in smerige, kleine hokken tussen dode dieren: 'Al jaren niet goed schoongemaakt'

18 september 2019 om 22:07
nl
Inspecteurs van de Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zijn zich rot geschrokken van de belabberde omstandigheden waarin duizenden vogels bij een Brabantse fokker moeten leven. De fokker, van wie alleen bekend is gemaakt dat hij in Brabant woont, hield 3000 tot 3500 vogels in hele smerige, kleine hokken zonder schoon drinkwater, zo maakt de Dierenbescherming woensdag bekend.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

"Zoveel dierenleed voor 4 euro per koppel. Ik denk dat weinig mensen dit leed beseffen als ze een leuk kwarteltje in de dierenwinkel gaan kopen", zegt een van de betrokken inspecteurs.

De Dierenbescherming kwam de man op het spoor tijdens een controle van de vogelmarkt half augustus in Barneveld. Inspecteurs besloten eens bij de verkoper van Chinese Dwergkwartels thuis te gaan kijken en daar schrokken ze enorm van. "De stank was niet te harden en alles en iedereen werd wit van het stof", beschrijft de Dierenbescherming de situatie in drie schuren vol met vogels.

Na die eerste controle gingen de inspecteurs samen met de dierenpolitie en een dierenarts twee weken later terug naar de fokker. Er bleek niet veel veranderd. In de schuren met grasparkieten en kwartels was alles smerig. "De hokken waren ogenschijnlijk al jaren niet echt goed schoongemaakt of ontsmet. Er hing een enorme ammoniakconcentratie en een gigantische hoeveelheid stof", meldt de Dierenbescherming, die de misstanden woensdag pas naar buiten bracht.

Walhalla voor ratten
De hokken waren niet alleen vies, ook waren ze veel te klein voor het aantal vogels. Zo zaten de kwartels soms met wel meer dan honderd in te kleine kooien, en dan ook nog eens tussen de dode en zieke dieren. De viezigheid trok bovendien veel ongedierte aan. "Voor muizen en ratten was het een walhalla, een gedekte tafel", zegt een van de inspecteurs.

Verder was er geen daglicht en amper water voor de vogels. Veel waterflessen waren verstopt, zo zagen de inspecteurs. Ook was het water van erg slechte kwaliteit. De verdachte vond het volgens de inspecteurs allemaal wel meevallen. Hij zou elke dag voer en water hebben gegeven. Ook zei hij dat hij erg weinig dode dieren had, 'dus dan kan het toch zeker niet zo slecht zijn'.

Fokker moet maatregelen nemen
De eigenaar heeft een ‘last onder bestuursdwang’ opgelegd gekregen, dit betekent dat hij binnen een gestelde termijn een aantal maatregelen moet uitvoeren. Het gaat dan onder meer om dat de vogels schone en droge kooien hebben, voldoende vers water en daglicht. "Doet hij dit niet dan kunnen die maatregelen bijvoorbeeld op zijn kosten worden uitgevoerd en krijgt hij een boete", aldus de Dierenbescherming. Ook is er een proces verbaal tegen hem opgemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.