Video

'Kedeng Kedeng' en zijn jeugdliefde Schubert, pianist Jan-Willem Rozenboom speelt het allemaal

19 september 2019 om 21:00
nl
Hij vindt het zelf een mooie combinatie. Tilburger Jan-Willem Rozenboom is de vaste pianist van Guus Meeuwis maar hij brengt nu ook een cd uit met muziek van Schubert. "Met muziek wil je een emotie, een gedachte overbrengen. Maar dat kan met allerlei soorten muziek."
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Jan-Willem was nog geen tien jaar oud toen hij kennis maakte met Schubert. "En het was meteen een grote liefde", vertelt hij nu. De Schubertboeken hebben jaren op de piano gelegen.

 

Hij lag vol op koers om klassiek pianist te worden. Maar toen gebeurde er iets onverwachts. Studerend op het conservatorium kwam Jan-Willem Guus Meeuwis tegen. Het klikte, hun muziek kreeg waardering en inmiddels zijn ze al bijna 25 jaar een succesverhaal.

"Ik heb gedacht dat ik moest kiezen", zegt hij nu. "Tussen klassiek en pop. Maar ik doe het nu allebei en dat gaat prima."

 

in 2014 bracht Jan-Willem een cd uit met muziek van Bach, de beroemde - en bijzonder lastig te spelen - Goldbergvariaties. Het was een cadeautjes aan zichzelf voor zijn veertigste verjaardag.

Terug naar de jeugdliefde
Nu, in 2019, gaat de Tilburger terug naar zijn jeugdliefde Schubert. Hij nam een cd op en geeft concerten waar hij hoorcolleges van maakt. Wie komt luisteren, kan rekenen op bijna een uur muziek en pakweg veertig minuten toelichting.

Weg van de piano gaat dat hem lastig af. Hij begint over romantiek, lange melodieën en akkoorden. Even later, zittend op de pianokruk, wisselt hij zijn woorden af met snelle bewegingen van zijn vingers over de toetsen. En dan is hij in zijn element. Waar hij zonder piano naar zijn woorden moet zoeken, weeft hij met zijn instrument een spannend verhaal van woorden en muziek.

Geen windeieren
Hij koos dus voor de dubbelrol. Guus én de klassieke muziek. Jan-Willem geeft toe dat het hem geen windeieren heeft gelegd. Door zijn popmuziek is er ook veel belangstelling voor zijn klassieke muziek, niet onbelangrijk als je concerten met Bach en Schubert probeert te verkopen.

Vrijdag 27 september is Jan-Willem voor het eerst te horen met 'zijn' Schubert. Hij geeft dan een concert in de Tilburgse concertzaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.