Vlag halfstok en gedenkplek bij rechtbank in Breda voor geliquideerde advocaat Derk Wiersum

19 september 2019 om 16:24
Voor de rechtbank in Breda hangt de vlag halfstok.
Voor de rechtbank in Breda hangt de vlag halfstok.
Met een speciale gedenkplek en een condoleanceregister staat de rechtbank in Breda stil bij de woensdag geliquideerde advocaat Derk Wiersum. De vermoorde advocaat werkte onder meer als plaatsvervangend rechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Donderdagochtend hing bij de rechtbank in Breda, net als bij andere gerechtsgebouwen in Nederland en bij diverse advocatenkantoren, de vlag halfstok. De Nederlandse Orde van Advocaten had hiertoe opgeroepen om Derk Wiersum te herdenken.

"Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen", zo verklaart de Raad voor de Rechtspraak de oproep.

Ook op andere plekken, zoals bij het stadhuis van Breda hangt de vlag donderdag halfstok. "Want de moord op advocaat Wiersum raakt onze rechtsstaat in het hart", verklaart burgemeester Paul Depla.

Herdenkingsbijeenkomst
Woensdag was er in de rechtbank in Breda al een herdenkingsbijeenkomst. Dat gebeurde ook in de rechtbank in Amsterdam.

Wiersum werd woensdagochtend bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo.

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...