'Geluidsoverlast is gewoon marteling, de normen kloppen gewoon niet'

20 september 2019 om 19:49
nl
Voor het eerst kun je live de geluidsmeting tijdens een evenement in Eindhoven volgen. Vrijdagavond is Ameezing Eindhoven, een meezingevenement op het Stadhuisplein. Op de website van de gemeente kun je precies volgen hoe hard het geluid is en wat is toegestaan. De Eindhovense werkgroep Zinloos Lawaai ziet geen heil in deze nieuwe maatregel. “De geluidsnormen kloppen gewoonweg niet”, meent Tammo Wuite. “Het is gewoon marteling.”
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Wuite maakt zich al langere tijd druk over geluidsoverlast. Hij maakt deel uit van een werkgroep waarin meerdere bezorgde burgers zitten die allemaal veel overlast ervaren van het geluid van evenementen. “Waarom moet ik wakker liggen in mijn bed als het Levenslied Eindhoven is? Ik woon op een kilometer afstand en moet luisteren naar dat gebonk, geblèr en gebrul. Ik kan er niet voor kiezen om er niet naar te luisteren. In Amerika heet zoiets marteling.”

Bassen
Zijn werkgroep is wel geïnteresseerd in de geluidsmetingen, maar de deelnemers weten ook dat die eigenlijk niet veel uitmaken. Zo heeft Peter Keeris veel last van feesten in het Beursgebouw. “Ik lig vaak tot vijf of zes uur wakker door de bas die overal doorheen dreunt. Ik heb wel een geluidsmeter hier gehad, maar die bas pikt de meter helemaal niet op.”

Wuite knikt: "De normen kloppen gewoonweg niet. Je moet niet naar de decibellen kijken, maar naar de overlast die wordt veroorzaakt. Die normen zijn om excessen te voorkomen, maar nu worden ze standaard helemaal opgevuld.”

Rechtszaak
De werkgroep won al eens een rechtszaak over een WOB-verzoek om de klachten over geluidsoverlast openbaar te maken. De werkgroep gaat waarschijnlijk binnenkort weer naar de rechter. “Dan gaan we een evenement uitzoeken, waarschijnlijk Levenslied Eindhoven of Sneakerz, en dan gaan we bezwaar maken tegen de vergunning. We gaan dan door tot aan de hoogste rechter. Welk evenement maakt niet eens zoveel uit, het gaat vooral om het principe”, benadrukt Wuite. "We hopen dan hetzelfde voor elkaar te krijgen als in Oss bij de kermis is gelukt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.