Hondenhandelaren willen dat hun namen worden geschrapt na onderzoek naar illegale praktijken

23 september 2019 om 16:42
nl
Twee hondenhandelaren willen dat hun namen niet langer in verband worden gebracht met de illegale handel in honden. Ze vinden dat diverse instanties hun persoonsgegevens moeten verwijderen en zijn hiervoor naar de Raad van State in Den Haag gestapt. De zaken dienden maandag. Het is niet bekend waar in Brabant de twee wonen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het Landelijke Expertisecentrum Dierenwelzijn deed jaren geleden al onderzoek naar illegale hondenhandel waarbij de twee betrokken zouden zijn geweest. Tijdens het onderzoek zijn ze op een zwarte lijst geplaatst. Hun gegevens zijn bovendien gedeeld met de gemeenten Bladel en Eindhoven, een korpschef van de politie en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Eindhoven en Bladel gedaagd
De twee Brabanders zijn het hiermee niet eens. Het hoger beroep dat ze hiervoor aantekenden bij de Raad van State begon maandagmorgen met twee zaken tegen de gemeente Eindhoven, gevolgd door een zitting tegen de korpschef. De zaak waarbij de gemeente Bladel en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (namens de NVWA) zijn betrokken, dienden later op de dag.

Volgens een woordvoerster van de Raad van State is het niet bijzonder dat mensen hun persoonlijke gegevens willen laten verwijderen en dat ze hiervoor naar het hoogste rechtsorgaan van ons land stappen.

Dat hierbij meer partijen in het geding zijn, gebeurt minder vaak. Toch is dat wel verklaarbaar, omdat bij onderzoeken naar de illegale hondenhandel diverse instanties een (toezichthoudende) rol spelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.