Parkeergarage P1 bij Eindhoven Airport gaat twee jaar na instorten open: 'Veiliger kan het niet'

25 september 2019 om 17:40
nl
Ruim twee jaar nadat de gloednieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport instortte, is 'P1' dan toch eindelijk klaar. op 1 oktober gaat ze open. In mei 2017 stortte de garage tegenover de ingang van het vliegveld met donderend geraas in, door constructiefouten. Wonder boven wonder vielen daarbij geen slachtoffers.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Wij hebben onze lessen geleerd", zegt Eindhoven Airport-woordvoerder Judith de Roy. "De bouw is door vrijwel elke instantie gecontroleerd. De vloerplaten zijn een kwartslag gedraaid, waardoor de draagkracht van de vloeren vele malen sterker is geworden. Veiliger dan dit kun je het niet hebben."

Wachten op privacy instellingen...

Multifunctioneel
P1, zoals de nieuwe garage heet, is meer dan alleen parkeerplaatsen voor 780 auto's. Er zijn een overdekte bushalte, een grote fietsenstalling, een McDonald's, en op de eerste verdieping is 'Kiss and ride', waar mensen kort gratis kunnen parkeren om iemand op te halen of af te zetten. Het rommelige parkeerterrein voor de deur van het vliegveld gaat verdwijnen. De omgeving ondergaat een complete metamorfose die in april klaar moet zijn.

Kort parkeren
Vanaf het dak van P1 heb je prachtig uitzicht op het vliegveld. Maar de nieuwe parkeergarage is er vooral voor kort parkeren. Langer mag, maar dan betaal je pal voor de deur van het vliegveld wel de hoofdprijs.

Automobilisten die op een terrein vlakbij de nieuwe garage parkeren reageren verschillend: "Als die steviger is dan de vorige keer, dan wil ik hem er wel neerzetten", zegt een Rotterdammer. Zijn zoon vindt het een luxeprobleem. Een man die net zijn auto komt ophalen zegt dat het hoog tijd wordt dat de parkeergarage open gaat: "Het is een rommeltje bij Eindhoven Airport, ze zijn denk ik niet berekend op het grote aantal passagiers."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.