Video

'Drugsdumping' in Park Valkenberg in Breda: mensen helpen graag een handje mee

27 september 2019 om 11:25
nl
Het was een nogal bizarre situatie in het Park Valkenberg in Breda: daar probeerden donderdag op klaarlichte dag twee mensen, gekleed in overalls en met schoonmaakhandschoenen aan, drugsafval te dumpen. Bovendien zochten ze ook nog iemand die hen kon helpen bij het dumpen. En daar deden de mensen in Breda niet moeilijk over. Sterker nog: sommige mensen vonden het de normaalste zaak van de wereld. De hele drugsdumping was overigens nep en bleek een stunt van twee acteurs.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Simon en Kirsten, de twee 'drugsdumpers', zijn acteurs van het Zuidelijk Toneel. De drugsdumpingen in het park waren een ludieke actie om hun voorstelling ‘De achterkant van Breda’ onder de aandacht te brengen. De voorstelling gaat over de verborgen samenleving achter de drugscriminaliteit.

Ze hadden meerdere jerrycans, vaten en tonnen in het zicht gelegd en die moesten ze zogenaamd dumpen in de bosjes. Ze vroegen daarbij hulp aan willekeurige voorbijgangers om ze een beetje medeplichtig te maken. Aan het einde kreeg iedereen die hielp een zakje met een ‘xtc-pilletje’, een neppil.

Bekijk hier hoe mensen Simon en Kirsten helpen:

Veel hulp
Opvallend was dat de meeste mensen niet raar opkeken toen de twee bezig waren met de jerrycans. Ook de jerrycans met de tekst ‘Vers van de lokale xtc-boer’ deden geen belletje rinkelen. Jong en oud liepen de vaten gewoon voorbij. En als ze werden aangesproken om te helpen, deden ze dat alsof het heel normaal was.

Sommigen vonden het interessanter om kippen te fotograferen dan dat ze iets zeiden van de dumping.

Een vrouw die Simon en Kirsten meehielp met ‘dumpen’ en er daarna achterkwam dat het nep was, zei dat ze het ‘lastig vindt om een drugsdumping te melden’. “Ik zie het regelmatig ook op straat. Ik zeg er vaak niks van omdat ik bang ben dat ik dan in de problemen kom”, zegt ze.

Menselijke kant van drugscriminaliteit
Amber Dijs (26) van Zuidelijk Toneel zegt dat meerdere mensen na de actie aangaven dat ze het niet gek vonden en vaker drugsdumpingen zien. “En dat is nou precies het probleem. Voor veel mensen is dit de realiteit”, zegt ze. “Met de voorstelling willen we de menselijke kant van drugscriminaliteit laten zien en laten zien dat we er allemaal een beetje onderdeel van zijn.”

Hoewel sommige mensen wel vroegen waar de twee mee bezig waren, schrok Amber wel hoeveel mensen de acteurs meehielpen of geen aandacht hadden voor de dumping. “Sommige mensen vonden het interessanter om de rondlopende kippen te fotograferen dan dat ze iets zeiden van de dumping”, zegt ze.

Voorstelling
Het doel van de actie was om mensen wakker te schudden en aandacht te vragen voor hun voorstelling. Die is in het Chassé Theater te zien van 23 tot en met 27 oktober. Ook in Roosendaal (26 en 28 september) en in Den Bosch (1 tot en met 3 oktober) is de voorstelling te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.