150 lege stoelen in het centrum van Tilburg, een voor elke verkeersdode uit 2018

28 september 2019 om 17:29
nl
150 stoelen staan ogenschijnlijk kris-kras opgesteld op het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Aan elke stoel bungelt een label. Van een afstandje lijkt het een stoelenverkoop. Maar wie dichterbij komt, ziet dat er geen prijs op het label staat.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

In plaats daarvan zijn er teksten te lezen als:
Leeftijd: 26
Geslacht: Man
Toedracht: Eenzijdig ongeval met personenauto tegen boom

Elke stoel staat voor één van de doden die in 2018 vielen in het verkeer. Voor elk slachtoffer een lege stoel. Nietsvermoedende bezoekers aan de stad schrikken er van. En dat is precies de bedoeling. De opstelling moet mensen er bewust van maken hoe belangrijk het is alert te zijn en te blijven in het verkeer.

Wees Alert
Renze Bergsma heeft als provinciebestuurder onder meer verkeer in zijn portefeuille en is al jarenlang ambassadeur verkeersveiligheid. Hij is blij met het project, want het gaat niet goed in het Brabantse verkeer. In 2017 waren er al 98 doden. In 2018 waren dat er zelfs 150.

Niet eerder stonden er zoveel lege stoelen. Bergsma denkt te weten hoe dat komt. “Wat ik zie is dat er normvervaging is. Hoe kruip ik achter het stuur. Mensen gebruiken lachgas, doen hun gordel niet om, laten zich afleiden door hun mobieltje. Gedrag is zo bepalend in het verkeer.” Bergsma heeft dan ook maar één boodschap voor verkeersgebruikers: “Let op als je het verkeer in gaat. Het is levensgevaarlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.