Putte bevrijd, eerste Canadese militairen in Brabant sneuvelen

5 oktober 2019 om 08:00
nl
5 oktober 1944. De Canadezen trekken nu ook de grens over in het uiterste westen van Brabant, bij Putte. Onder Tilburg en vooral bij Overloon lopen de geallieerde aanvallen vast. Dit speelt tijdens de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

Canadezen van het Essex Scottish Regiment trekken de grens over boven Antwerpen. In een brencarrier -een klein rupsvoertuig- rijden ze Putte in, ze bevrijden het dorp maar ze worden ze al gauw uitgeschakeld door een Duits kanon verderop in het dorp. Op de Antwerpsestraat in Putte vallen de eerste Canadese doden op Nederlandse bodem.

Intussen oostwaarts: De aanval op Tilburg loopt vast bij Alphen. Rijdende Duitse kanonnen ( ‘stugs’) schakelen zeker drie Poolse Shermantanks uit. Ook onder Goirle vormen ze een enorme bedreiging. Kampgruppe Chill is daarvoor verantwoordelijk. Een paar geallieerde luchtaanvallen volgen. Omdat de Polen een zwakke linkerflank hebben moeten ze halt houden.

Overloon
Een dag vol Duitse tegenaanvallen bij Overloon en veel Amerikanen van het 'Lucky Seventh' die gewond worden of nog erger. Maar de Duitsers hebben ook zelf forse verliezen.

De Amerikanen maken die dag melding van een veld waar wel 80 doden en gewonden zijn gevonden. De uitputting aan beide kanten is nabij. Veel militairen vechten al bijna een week non-stop of hebben al nachten niet geslapen.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.