Video

Boeren gaan massaal demonstreren in Den Haag: 'Desnoods met tractor over snelweg'

29 september 2019 om 12:46
nl
Verspreid over de hele provincie vertrekken maandagnacht tientallen boeren op hun tractor naar Den Haag om er dinsdag mee te doen aan een grote demonstratie tegen de Haagse politiek. Melkveehouder Peter van der Wielen sluit niet uit dat een deel van de 'marsroute' over snelwegen zal gaan. Hij acht het mogelijk dat er 'tegenstand' zal komen van de politie en mogelijk ook het leger.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Hierover hebben we nog overleg”, vertelde Van der Wielen zondag in KRAAK., het praatprogramma op Omroep Brabant. "Ga er maar vanuit dat het een verkeerschaos zal worden. De kortste weg is de makkelijkste, maar officieel mag je met een tractor niet over de snelweg. Maar ook als we over de N-wegen gaan rijden, zullen we zichtbaar zijn, omdat ik een grote opkomst verwacht."

Eerder enorm protest tegen Braks
In 1990 werd het verkeer in ons land voor het laatst lam gelegd doordat boeren massaal met hun trekker naar Den Haag waren gereden. Ze wilden toen hun ongenoegen uit over het beleid van de toenmalige minister van Landbouw, de uit Sint-Michielsgestel afkomstige Gerrit Braks.

Wachten op privacy instellingen...


'Altijd dat verdomhoekje'
Van der Wielen is één van de kartrekkers van Farmers Defence Force, een actiegroep, die werd opgericht nadat demonstranten uit binnen- en buitenland een varkenshouderij in Boxtel hadden bezet. Het protest was de druppel die bij tal van agrariërs in ons land de emmer liet overlopen. Ze zijn het zat dat ze continu, naar hun zeggen, in het verdomhoekje worden geplaatst.
LEES OOK: Boer Willem geschokt door acties Boxtel: ‘Het had hier ook kunnen gebeuren’

Hun eerste actie is de betoging van dinsdag. “Ik reken op meer dan tweeduizend tractoren die naar Den Haag zullen afreizen en misschien wel vijftienduizend deelnemende boeren", vertelt Van der Wielen. "Wij worden verantwoordelijk gesteld voor een milieuprobleem, waarvan wij niet de oorzaak zijn. Ook heeft de consument niet in de gaten wat wij allemaal produceren en hoe belangrijk wij zijn. Wij zijn een innoverende sector en worden niet voor niets de beste boeren van de wereld genoemd.”

Eventueel andere acties
Van der Wielen maakt duidelijk dat hij en zijn kompanen dinsdag niet uit zijn op een confrontatie. “Er is geen aanleiding om allerlei agressieve acties uit te gaan voeren. We willen een eisenpakket neerleggen, met als belangrijkste eis dat de veestapel niet verder hoeft in te krimpen. Verder willen we dat bij het opstellen van beleid reële cijfers worden gebruikt en geen andere rekenmiddelen om ons in een verkeerd daglicht te stellen. We hopen dat hieraan gehoor wordt gegeven. Als dat niet gebeurt, dan komen er andere acties, maar daar kan ik nog geen zinnig woord over zeggen.”

Eerst de demonstratie van dinsdag: "Het wordt gigantisch. We vertrekken met zijn allen rond drie uur 's nachts. Hoe lang we erover doen? Ik heb er geen flauw idee van. Ik denk een uurtje of zes, zeven." De deelnemers nemen onder meer de vlag mee met daarop het symbool van Farmers Defence Force: twee mestvorken. "Dat ziet er inderdaad niet vriendelijk uit, maar daar is ook alle reden voor. We gaan die rieken echter niet gebruiken, we zullen er juist alles aan doen om de actie publieksvriendelijk te laten verlopen."

Toekomst sector op het spel
Van der Wielen ("ik ben dag en nacht gepassioneerd bezig met zijn koeien'') is één keer eerder de barricaden opgegaan. "Dat was in de jaren tachtig. Toen reden we naar het provinciehuis in Den Bosch om daar te demonstreren tegen het streekplan." Nu gaat het over de toekomst van de hele sector.

"Wij moeten bloeden voor het stikstofprobleem, terwijl wij juist hard nodig zijn om de uitstoot van stikstof te voorkomen. Er zijn plantjes die er niet goed tegen kunnen, maar het overgrote deel van de flora kan er goed mee overweg. Het is allemaal niet zo ingewikkeld: de stikstofdioxide die het verkeer en de industrie voortbrengen, die is pas schadelijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.