Nederland wereldkampioen: volledig Brabants team wint voor eerst in historie Motocross of Nations - Omroep Brabant

Nederland wereldkampioen: volledig Brabants team wint voor eerst in historie Motocross of Nations

29 september 2019 om 16:43
Koning Willem-Alexander met Herlings, Coldenhoff en Vlaanderen.
Koning Willem-Alexander met Herlings, Coldenhoff en Vlaanderen.
Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen hebben in Assen de Motocross of Nations gewonnen. De drie Brabanders schreven hiermee historie: Nederland won nog nooit deze prestigieuze landenwedstrijd.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Herlings begon voor Nederland met de tweede plaats in de MXGP-klasse. Hij moest alleen de nieuwe wereldkampioen Tim Gajser uit SloveniÙ voor laten. MX2-coureur Vlaanderen werd in dezelfde race tiende, waardoor Nederland aan de leiding kwam in het klassement.

In de tweede race reed Coldenhoff in de open klasse overtuigend naar de zege. In de laatste race pakte Coldenhoff opnieuw de leiding en hij stond die ook niet meer af. Met de vierde plaats van Herlings bleven de Nederlandse motorcrossers België en Groot-Brittannië ruim voor.

Wachten op privacy instellingen...

Nooit eerder won Nederland de motorcrosswedstrijd tussen landenteams. In de vorige twee edities eindigde Oranje als tweede, beide keren achter Frankrijk. Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander waren de Nederlanders in het eigen Assen in de breedte veel sterker dan de concurrentie.

Herlings trots
“Team Brabant doet het hier gewoon hij”, grapt Herlings na afloop. Makkelijk was het niet, erkent hij. “Door die weersomstandigheden was het moeilijk, maar we hebben het gedaan en de volle tribunes waren prachtig om te zien.”

Vieren gaat hij het zeker, maar wel op zijn manier. “Ik ben niet zo van de drank, meer van het lekker eten.”, lacht Herlings.

Herlings, hersteld van een blessure die hem lang verhinderde te crossen, pakte twee goede noteringen. Coldenhoff heerste deze zondag met twee zeges, zoals hij dat ook in de laatste races van het MXGP-seizoen deed.

Wachten op privacy instellingen...

Met één schrapresultaat, een van de twee tiende plaatsen van Vlaanderen, eindigde Nederland op 19 punten en won zo met een straatlengte voorsprong op België dat tweede werd met 48 punten. Groot-Brittannië profiteerde van het uitvallen van Gautier Paulin bij Frankrijk in de laatste race en pakte met 58 punten brons.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...