Waarom gaan er 10.000 boeren naar Den Haag? 'Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers'

1 oktober 2019 om 09:56
nl
Duizenden boeren komen dinsdag naar Den Haag voor een demonstratie op het Malieveld. Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren, van wie er ruim 2000 met hun trekker komen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. "De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers: we hebben hart voor ons bedrijf", stellen ze. "De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven. De problemen van Nederland horen niet op ons bordje thuis."

Wachten op privacy instellingen...

Inkrimping veestapel
Verder wordt onder meer gedemonstreerd tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

Minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil in gesprek gaan met de boeren. Ook Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) zijn van plan te komen. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi hield voor halvering van de veestapel.

Wachten op privacy instellingen...

Het boeren protest leidde dinsdag tot de zwaarste ochtendspits ooit. Op het hoogtepunt zorgden alle files voor ruim 1200 minuten vertraging in Brabant. In heel Nederland stond op het hoogtepunt ruim 1100 kilometer file.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.