Stille boerenprotesten langs snelweg A50 en N279: 'De koeien moeten gemolken worden'

1 oktober 2019 om 12:49
nl
Zo'n twintig tractoren staan dinsdag langs de snelweg A50 tussen Veghel en Sint-Oedenrode. Boeren uit Sint-Oedenrode hebben hun trekkers daar neergezet om het boerenprotest te steunen. Op een spandoek staat: 'Trots op de boer.' Naar Den Haag gaan de boeren niet, want de Rooise koeien moeten gemolken worden. Langs de N279 houden een stuk of dertig andere boeren ook een protest.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Zijn racefiets ligt op de laadbak van zijn trekker. Peter van de Rijt is boer uit Sint-Oedenrode en komt zijn trekker langs de snelweg A50 parkeren. Met zijn fiets gaat hij terug naar huis. Tijd om naar Den Haag te gaan heeft hij niet, want het werk gaat door. Maar hij vindt het een prima manier om het boerenprotest te steunen: "Je hoeft niet persé in Den Haag te zijn, je moet op meerdere plekken actie voeren. Hier langs de A50 is dat heel goed te zien, auto's rijden langzamer."

Toeteren
Dat de actievoerende boeren op veel steun kunnen rekenen, blijkt bij de A50. Veel vrachtwagens toeteren als ze de tractoren zien. Om het protest extra kracht bij te zetten, staat er ook een tractor op het nabij gelegen viaduct. Daaraan hangt ook een spandoek met de tekst: "Trots op boeren".

 

Wachten op privacy instellingen...

Peter van de Rijt is alle negatieve publiciteit over de boeren helemaal beu: "Alles doen we bijna fout, er is niks meer goed." Desondanks vindt hij het nog wel fijn om boer te zijn, al maakt de overheid het er niet gemakkelijker op. Op zijn racefiets gaat hij naar huis om de koeien te melken. Aan het einde van de dag worden de tractoren weer opgehaald.

Ook protest langs N279
Rond half een verzamelden zich zo'n dertig boeren bij Heeswijk-Dinther. Voor hen geldt hetzelfde verhaal. Ze kunnen vanwege hun werk op de boerderij niet naar Den Haag, maar willen wel van zich laten horen. Ze rijden een rondje langs de Zuid-Willemsvaart zonder het publiek lastig te vallen.

Vrachtwagens die langsrijden toeteren naar de tractoren. "Het is hartverwarmend om te zien en mee te maken dat we met deze actie zo gesteund worden", zegt boer John van Maren. "Dit laten we niet van onze kant gaan." Boer John van der Voort zegt dat ze actie voeren omdat de hele landbouw in een 'verdomhoekje' zit. "We krijgen altijd de schuld en we hebben het altijd gedaan. Het zijn allemaal aannames dat we niet diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn, maar dat zijn we wel."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.