Jumbo haalt tientallen soorten vleeswaren uit de winkels, mogelijk besmet met listeriabacterie

4 oktober 2019 om 06:12
nl
Supermarktketen Jumbo haalt tientallen soorten voorverpakte vleeswaren uit de schappen van alle winkels. De productielocatie van een van de leveranciers van vleeswaren is mogelijk besmet met de listeriabacterie.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het gaat om vleeswaren van het bedrijf Offerman, dat ook levert aan onder meer Sligro, Aldi, Bidfood en Versunie. Offerman roept al deze vleeswaren - die in haar fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn - terug. Volgens toezichthouder NVWA is de huidige zaak aan het licht gekomen na ziektegevallen die werden gemeld door de GGD en het RIVM. Een woordvoerder van de toezichthouder laat aan de NOS weten dat er de afgelopen maanden al extra inspecties zijn uitgevoerd bij dit bedrijf. "We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren."

Dit zijn de mogelijke besmette producten
Jumbo vraagt klanten om deze vleeswaren niet op te eten en terug te brengen naar één van de winkels. Het gaat om heel uiteenlopende producten, variërend van kipfilet tot grillworst en van achterham tot pancetta.

De Veghelse supermarktketen heeft de volledige lijst op de website gepubliceerd. Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn volgens Jumbo wel veilig om te consumeren.

Voedselinfectie
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral bij zwangere vrouwen - zij moeten oppassen omdat besmetting bij hen kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte - maar ook jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem moeten oppassen. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.