Na maand op straat zwerven in Spaanse enclave, krijgt Helmonder zijn paspoort snel terug

7 oktober 2019 om 14:34
nl
Ouisam Karim, de Helmonder die al meer dan een maand zonder paspoort vastzit in een Spaanse enclave in Marokko, krijgt vandaag of morgen zijn paspoort terug. Toen Karim de boot naar Malaga wilde nemen, werd hij aangezien voor een illegale immigrant en werd zijn paspoort ingenomen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Europarlementariër Mohammed Chahim kreeg maandag het goede nieuws dat Ouisam Karim vandaag of morgen zijn paspoort terugkrijgt. Karim zit al sinds 3 september vast in de Spaanse enclave Melilla in Noord-Marokko. Chahim heeft zich de afgelopen dagen flink ingespannen om Ouisam Karim uit zijn benarde positie te bevrijden. "Mensenrechtenorganisatie Annour heeft samen met Ouisam een gesprek gehad bij de politie in Melilla. Er zijn foto's gemaakt en vingerafdrukken afgenomen. Dat hadden ze veel eerder moeten doen, maar nu zijn ze overtuigd dat Ouisam niet illegaal is."

Chahim is niet bang dat de Spaanse autoriteiten hun belofte niet nakomen. "We blijven druk zetten. Niet alleen vanuit Brussel, maar ook bijvoorbeeld door Lilianne Ploumen vanuit Den Haag."

Wachten op privacy instellingen...

De Spaanse autoriteiten dachten dat zijn paspoort vervalst was en namen Karim mee. Na twee dagen in de cel werd hij op straat gezet, zonder paspoort. Wekenlang zwierf hij op straat en werd zelfs beroofd.

De afgelopen dagen kwam zijn verhaal in het nieuws en kwam er hulp op gang. Zo hielp de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, hem aan een slaapplek. Marcouch kent de streek goed, omdat hij daar vandaan komt.

Vakantie
Karim was een maand in Marokko op vakantie. Toen hij de boot naar Malaga wilde nemen ging het mis. In Melilla proberen veel illegalen de boot naar Spanje op te komen en ook Ouisam Karim werd aangezien voor een immigrant. Zijn paspoort heeft hij sindsdien niet meer gezien en alle hulp van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Spanje mocht nog niet baten.

Ondertussen kreeg hij nergens onderdak, omdat hij zich niet kon identificeren. Zijn familie stuurde hem geld en wilde eigenlijk volgende week naar Noord-Afrika afreizen om hem te ondersteunen, maar dat lijkt nu niet meer nodig.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.