Gekleurd zand dat na festival in Tilburg werd uitgedeeld bevat cadmium en moet terug

8 oktober 2019 om 16:37
nl
De gemeente Tilburg heeft besloten 4500 kilo gekleurd zand terug te roepen, dat vervuild blijkt te zijn met cadmium. Het zand lag in augustus in een grote zandbak op het Pieter Vreedeplein in het centrum van de stad, als onderdeel van het evenement Kaapstad. Na het evenement deelde de organisatie het zand uit aan onder meer scholen. Volgens de GGD is er geen sprake van gezondheidsrisico’s, maar het is niet 'wenselijk' dat cadmium in bodem en water terechtkomt.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Niet alleen scholen kregen het zand, ook bezoekers van het festival mochten het zand uit de bak met de naam 'Pitch of Coloured Sand' meenemen. De zandbak stond van 7 augustus tot 2 september op het Pieter Vreedeplein. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg in totaal om zo'n 4500 kilo zand dat is uitgedeeld. "Twee aanhangers vol", zegt ze. Bezoekers van het streetart-festival speelden, liepen en sportten in het zand.

De gemeente noemt de aanwezigheid van cadmium in het zand 'een ongewenste situatie' . Ze wil niet dat mensen er onnodig mee in aanraking komen. Ook is het volgens de gemeente niet wenselijk dat cadmium in de bodem en het water terechtkomt. De GGD heeft de gemeente daarom geadviseerd het zand terug te roepen. Volgens de woordvoerder is er inmiddels contact geweest met vijf scholen die zand hebben meegenomen. "Het is geen speelzand. Daarom roepen we het nu terug."

Twee onderzoeken
De vervuiling kwam aan het licht na onderzoek dat werd gedaan door de grondverwerker die door de organisatie van het festival in de arm was genomen om het zand van het plein te verwijderen. De organisator meldde de vervuiling met cadmium eind september bij de gemeente.

Vervolgens heeft de gemeente zelf een onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten van allebei de onderzoeken zijn voorgelegd aan de GGD. De conclusie van de gezondheidsorganisatie is, dat er sprake is van 'kortdurende blootstelling'. "En dat er naar verwachting geen gezondheidsrisico's zijn." De GGD heeft bij de beoordeling van het risico ook meegenomen dat kleine kinderen het zand kunnen hebben opgegeten. Ook dat levert volgens de gezondheidsdienst geen gevaar voor de gezondheid op.

Terugroepactie begonnen
De terugroepactie van het zand is dinsdag begonnen. De gemeente heeft via social media en via de organisator al deels kunnen achterhalen wie het zand na het festival heeft opgehaald. Hier zitten dus in elk geval vijf scholen bij.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.