Studenten sturen massaal Tikkie naar Mark Rutte: 'We willen geld terug dat wij moesten lenen'

9 oktober 2019 om 11:39
Premier Mark Rutte kan flink wat Tikkies van studenten verwachten. (Foto: ANP)
Premier Mark Rutte kan flink wat Tikkies van studenten verwachten. (Foto: ANP)
Youri Hoogewoning, student aan de Fontys Hogescholen in Tilburg vindt het niet eerlijk. Hij is, samen met duizenden mede-studenten, de dupe van het leenstelsel, vindt hij. Daarom heeft hij een actie bedacht waarmee alle studenten met een studieschuld hun geld terug moeten krijgen: ‘Stuur een Tikkie naar Mark Rutte’.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het gaat om jongeren die in het collegejaar 2015-2016 of daarna aan hun opleiding zijn begonnen. “Wij vallen precies tussen het afschaffen en het herinvoeren van de basisbeurs”, vertelt Youri, die Dance Industry studeert in Tilburg, een opleiding voor mensen die in de wereld van de elektronische dansmuziek willen gaan werken.

Wachten op privacy instellingen...

Korte metten
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige leenstelsel, maar in het regeerakkoord is afgesproken het zo te laten. Hoogstwaarschijnlijk maakt een volgend kabinet wel korte metten met het lenen van geld en komt er weer een basisbeurs.

"Op 24 november gaan we massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld. Wij willen ons geld terug. Het is niet eerlijk dat studenten voor en na ons hun kosten wel vergoed krijgen en wij niet”, vindt Youri.

Verkeerde telefoonnummer
Hoogewoning heeft het nummer van Mark Rutte nog niet te pakken, maar daar heeft hij nog even de tijd voor. “Het gaat ook vooral om de actie zelf”, vindt hij. Zelf heeft Hoogewoning een lening van 500 euro per maand. En na drie jaar studie is de schuld inmiddels opgelopen tot 18.000 euro.

Onder de oproep op Facebook staat al wel een mobiel telefoonnummer van de VVD-fractie, Ruttes partij. Die partij laat weten al tientallen Tikkies te hebben ontvangen, veelal voor 750 euro, het maximale bedrag dat via de app kan worden gevraagd. "Prima toch, dat studenten zo betrokken zijn bij hun toekomst en op deze originele manier hun stem laten horen", zegt een woordvoerder.

Luister hier naar het hele gesprek met Youri Hoogewoning in het programma Wakker!:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...