Boeren weer massaal op pad, maar waarom gaan ze nu naar het provinciehuis?

10 oktober 2019 om 15:44
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Tractoren voor het provinciehuis in Den Bosch in 2017.
1/2 Honderden boeren gaan vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch
Honderden boeren gaan vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch. Ze willen daar hun stem laten horen nu Provinciale Staten gaan praten over de stikstofproblematiek.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De boeren zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Veel boeren vinden dat zij extra worden gepakt als het gaat om het milieu. Zo wil D66 de veestapel halveren, moeten oude stallen versneld worden aangepast en, zo vinden de boeren, wordt er negatief tegen hen aangekeken, omdat ze dierenmishandelaars en milieuvervuilers zouden zijn.

De actiebereidheid onder boeren is groot. Vorige week gingen al duizenden boeren op de trekker naar Den Haag, wat zorgde voor de drukste ochtendspits ooit. Daarna hadden ze de smaak te pakken en werden er plannen gesmeed om naar Schiphol en later naar het Binnenhof in Den Haag te rijden.

Vrijdag in het provinciehuis is een provinciale aangelegenheid. Daar gaan honderden boeren naar toe omdat ze extra druk voelen van de provincie. De ChristenUnie heeft een extra debat aangevraagd om het rapport en de adviezen van het Adviescollege Stikstofproblematiek te bespreken.

In 2017 besloot de provincie eenzijdig dat stallen in 2022 milieuvriendelijk moeten zijn. Dat was aanvankelijk 2028. Boeren moesten voor 1 januari 2020 een vergunning aanvragen voor zo'n nieuwe stal. Daar waren de boeren boos over en ze trokken massaal op naar het provinciehuis. Dat hielp toen niks.

Stikstofregeling in prullenbak
Ondertussen gooide de Raad van State de hele stikstofregeling in de prullenbak. Dat betekende dat er niet eens meer een vergunning kon worden verleend aan die boeren want er was geen systeem meer waarmee stikstofuitstoot kon worden gemeten. Daarom kregen Brabantse boeren tot 1 april 2021 uitstel om een vergunning aan te vragen. Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw wel weer een rekensysteem.

Sinds 2017 veranderde ook het inzicht in de Tweede Kamer. Partijen scharen zich steeds nadrukkelijker achter het beleid van de provincie Brabant. Er is nu ook een landelijke regeling in de maak om varkenshouders uit te kopen via een zogenoemde warme sanering. Dat gaat niet zo snel en Brabantse boeren vinden dat hun provinciebestuur daar op moet wachten. Want wie geen nieuwe vergunning meer wil aanvragen en nu besluit te stoppen kan een flink bedrag van het rijk mislopen.

De Christenunie gaat nu via het debat proberen Provinciale Staten zover te krijgen dat die termijn van 1 april 2021 vervalt. De vergadering van Provinciale Staten start vrijdag om half twee. In de ochtend vindt een themavergadering plaats over het onderwerp, waar ook boeren zullen inspreken.

Wachten op privacy instellingen...